Datum: 25-09-2020 - 19:11
10
feb
'19
Leerlingen uit Noordwijkerhout en De Zilk nemen deel aan voorronde Nationale Voorleeswedstrijd. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Leerlingen uit Noordwijkerhout en De Zilk nemen deel aan voorronde Nationale Voorleeswedstrijd. (foto's)

Elk jaar organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Nationale Voorleeswedstrijd. Voorafgaand aan de finale zijn er eerst voorrondes. Op zaterdagmiddag 9 februari organiseerden de vestigingen Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk van de Bibliotheek Bollenstreek in de vestiging Noordwijk een voorronde van deze Nationale Voorleeswedstrijd. Elf basisschoolleerlingen streden...

afgelopen zaterdag om een plekje in de kwartfinale die gehouden wordt in Leiden. Dit jaar bestond de jury uit: wethouder van Noordwijk Sjaak van den Berg, Noordwijker van het Jaar Louky Crama en wethouder gemeente Teylingen Arno van Kempen. Van alle deelnemers gaan er slechts 2 door naar de kwartfinale. 

De 11 voorleeskampioenen van basisscholen uit Noordwijk (4), Noordwijkerhout (2), De Zilk (1), Lisse (1), Warmond (1) en Voorhout (2) traden tijdens deze voorronde voor het voetlicht. Zij lazen een fragment voor uit hun favoriete kinderboek. De kinderen zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8. Op school wonnen zij eerder al de wedstrijd en zij zijn dan ook allen in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school'.

De kampioenen van de voorrondes gaan vervolgens door naar de kwartfinale die op 20 maart plaatsvindt in de bibliotheek van Leiden. De winnaars van deze kwartfinales gaan door naar de provinciale finale van Zuid-Holland in april. De winnaar van de provinciale finale gaat uiteindelijk door naar de landelijke finale die op 22 mei plaatsvindt.

Nadat de 11 leerlingen hadden voorgelezen trok de jury zich terug. Het werd een lang beraad en was het voor de jury heel moeilijk om de winnaars te kiezen. Na lang wikken en wegen werden Sterre van der Niet van basisschool Buitenplaats Warmond en Noa Straathof van basisschool Regenboog uit Voorhout als winnaars gekozen. Zij kregen beide een oorkonde, een boekenbon en een plaats in de kwartfinale. De overige voorlezers kregen een oorkonde en een strippocket als aandenken.

Foto's Blik Op Noordwijk.