02
feb
'19
Opening tentoonstelling 1+1+1+1= één in Museum Noordwijk. (foto's vier kernen)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Opening tentoonstelling 1+1+1+1= één in Museum Noordwijk. (foto's vier kernen)

Vrijdagmiddag 1 februari werd in Museum Noordwijk onder grote belangstelling de tentoonstelling 1+1+1+1 = één officieel geopend. De voorzitter van het Genootschap Oud-Noordwijk, de heer Leon Guijt, opende de middag met een speech over de totstandkoming van de tentoonstelling, met daarbij uitleg over de naam van de tentoonstelling. Elke 1 staat voor een kern...

van de nieuwe Gemeente Noordwijk, te weten De Zilk, Noordwijkerhout, Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee. De één aan het einde staat voor alle kernen tezamen, samen zijn we één. Daarna was het de beurt aan Wethouder Sjaak van den Berg die een speech hield.

De commissaris van de Koning Zuid-Holland, de heer Jaap Smit, nam als laatste het woord en verrichte daarna de officiële opening door het videoscherm aan te zetten, waarop een impressie te zien is van de oude kernen in transitie naar een nieuw gezicht, met nadruk op de grote veranderingen vanaf de 19e eeuw.

Met hulp van Genootschap Oud de Zilck en NoVaTo (Noordwijkerhout Van Toen) zijn er prachtige foto's, schilderijen en objecten te zien waarmee de eigenheid van de vier afzonderlijke kernen worden belicht, waaronder een grote luchtfoto waarop alle dorpen te zien zijn.

De tentoonstelling 1+1+1+1 = één geeft een overzicht van de historische ontwikkeling van de vier kernen vanaf de splitsing tot de eenwording van de fusiegemeente Noordwijk op 1 januari 2019 jl.

In 1231 werd de grafelijkheid Nortich verdeeld tussen twee broers Wilhelmus en Gerardus, frates de Northeke. Zo ontstonden de twee hoofdkernen Nortich (Noordwijk en Noordwijk Binnen) en Nortich in den Houte (Noordwijkerhout en vanaf 1400 De Zilk). 

Het getoonde werk verwijst naar het potentiële effect dat het samengaan van de kernen kan hebben op sociaal, economisch en cultureel vlak. De roerige geschiedenissen en de daaruit volgende veranderingen hebben ertoe bijgedragen dat na bijna 800 jaar de vier kernen weer (bijna vanzelfsprekend) een eenheid gaan vormen. Uiteindelijk komen we allemaal uit hetzelfde gebied!

De tentoonstelling is tot 9 september 2019 te zien in Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4 te Noordwijk.

Tekst en foto's Blik Op Noordwijk.