Datum: 17-01-2022 - 11:05
29
jan
'19
Het Panamese hulpverleningsproject Leonard van Leeuwen (8: Kippendieven)
Geschreven door Redactie BON en Leonard van Leeuwen

Het Panamese hulpverleningsproject Leonard van Leeuwen (8: Kippendieven)

Zoals veel van jullie wel door eerdere berichtgevingen zullen weten verblijf ik, Leonard van Leeuwen uit Noordwijkerhout, tijdens onze winter in het tropische en warme Panama. Ik woon daar in het dorpje Cerro Plata bij padre Roberto. Deze bijzondere Panamese man is na jaren werkzaam te zijn geweest in de katholieke kerk, zijn eigen weg gegaan en geeft nu leiding aan een reeks...

van projecten die de armsten meer kans op een menswaardiger leven bieden. Afgelopen jaar zijn wij gestuit op een vallei waar we 12 indiaanse families onder erbarmelijke omstandigheden werden aantroffen. We besloten om direct hulp te bieden. Een 5 jaar durend project waarvan we nu het tweede jaar gaat starten.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ChallengeOfPanama/ en vul het donatieformulier in of doneer rechtstreeks op https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738. Van Blik Op Noordwijkerhout heb ik de gelegenheid gekregen om regelmatig verslag te doen. 

Update 29 januari - 8: Kippendieven.

Kippen zie hier overal. Maar het is niet alleen de mens die graag kip eet. In de laatste weken van vorig jaar worden er 10 grote kuikens en 5 kippen s'nachts uit de omheining gegapt. De opposum en een stinkdier lijken de rovers. Op een avond horen we vlakbij twee keer schieten en de volgende dag vertelt de buurman dat hij de kippendieven heeft doodgeschoten. Van het stinkdier waren we al op de hoogte want zonder overdrijven kan ik zeggen dat het hier twee dagen verschrikkelijk gestonken heeft.

De kippen lopen hier op het platteland overal los. Leuk om te zien, een kip met 12 of meer kuikentjes, maar dat duurt niet lang, want elke dag zie je er minder. Teveel andere kippeneters!! Bij ons worden ze een aantal weken apart gezet en later in een "beschermde" omgeving gehouden.

Inmiddels komt in de broedmachine de laatste fase in zicht. En dat valt dan erg tegen. Nog niet de helft van de eieren komen uit. Geen idee waarom!! Waarschijnlijk moeten de eieren vooraf koeler bewaard worden. Erg jammer, maar goed alle begin is moeilijk. Omdat het nieuwe onderkomen voor deze kuikentjes s'nachts nog niet verwarmd kan worden, slapen de kuikentjes allemaal in mijn kamer, die altijd warm is. Gezellig!!

Wordt vervolgd.

Groetjes,
Leonard van Leeuwen /Ome Co

Klik hier voor deel 7: Wereldjongeren bezoeken projecten padre Roberto.

Klik hier voor deel 6: De bouw van een broedmachine.


Klik hier voor deel 5: Werken en leren, een tweede kans.


Klik hier voor deel 4: Eerste bezoek aan Corral de Piedra.


Klik hier voor deel 3: terug in Panama.


Klik hier voor deel 2: actiedag Witte Kerk.


Klik hier voor deel 1: de aankondiging.

Foto's PR. Filmpje van de omgeving + spelletje.