Datum: 16-05-2022 - 11:36
18
jan
'19
Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (7: Wereldjongeren bezoeken projecten padre Roberto)
Geschreven door Redactie BON en Leonard van Leeuwen

Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (7: Wereldjongeren bezoeken projecten padre Roberto)

Zoals veel van jullie wel door eerdere berichtgevingen zullen weten verblijf ik, Leonard van Leeuwen uit Noordwijkerhout, tijdens onze winter in het tropische en warme Panama. Ik woon daar in het dorpje Cerro Plata bij padre Roberto. Deze bijzondere Panamese man is na jaren werkzaam te zijn geweest in de katholieke kerk, zijn eigen weg gegaan en geeft nu leiding aan een reeks...

van projecten die de armsten meer kans op een menswaardiger leven bieden. Afgelopen jaar zijn wij gestuit op een vallei waar we 12 indiaanse families onder erbarmelijke omstandigheden werden aantroffen. We besloten om direct hulp te bieden. Een 5 jaar durend project waarvan we nu het tweede jaar gaat starten.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ChallengeOfPanama/ en vul het donatieformulier in of doneer rechtstreeks op https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738. Van Blik Op Noordwijkerhout heb ik de gelegenheid gekregen om regelmatig verslag te doen. 

Update 18 januari: Wereldjongeren bezoeken projecten padre Roberto.

De Wereldjongerendagen met het bijbehorende pausbezoek zijn dit keer in Panama. Vanuit alle landen reizen jongeren hier naartoe en zo ook uit Nederland. Op een uur rijden van hier zijn zo'n 100 Nederlanders bij allerlei gastgezinnen ondergebracht.

Een bezoek aan de projecten van padre Roberto is door 50 van hen opgenomen in hun programma. Een bezoek aan onze boerderij is interessant, maar een bezoek aan het indianenreservaat waar we al een tijd hulp bieden, blijkt erg indrukwekkend voor de jongeren.

We rijden in colonne met politiebegeleiding en een bus waarvan de inzittenden soms over moeten stappen in trucks (zie foto), omdat de bus niet sterk genoeg is om de steile hellingen te beklimmen. De gigantische armoede is nieuw voor de meesten, maar ook de zichtbare vooruitgang maakt indruk. Ik denk weleens, 'Dit zou iedereen uit het rijke westen verplicht moeten zien!'

Wordt vervolgd.

Groetjes,
Leonard van Leeuwen /Ome Co

Klik hier voor deel 6: De bouw van een broedmachine.

Klik hier voor deel 5: Werken en leren, een tweede kans.


Klik hier voor deel 4: Eerste bezoek aan Corral de Piedra.


Klik hier voor deel 3: terug in Panama.


Klik hier voor deel 2: actiedag Witte Kerk.


Klik hier voor deel 1: de aankondiging.

Foto's PR. Filmpje van de omgeving + spelletje.