Datum: 16-08-2022 - 07:00
09
jan
'19
Leerlingen Hirado Japan en Leeuwenhorst op bezoek in Munnekeweij (foto's+filmpje)
Geschreven door Redactie BON

Leerlingen Hirado Japan en Leeuwenhorst op bezoek in Munnekeweij (foto's+filmpje)

Afgelopen weekend landde er een vliegtuig vanuit Japan op Schiphol met daarin 12 leerlingen en begeleiding uit Hirado. Daarmee werd een nieuwe uitwisseling gestart tussen het Teylingen College Leeuwenhorst en verschillende highschools uit de stad Hirado in Japan. Deze uitwisseling gebeurd op basis van de stedenband Noordwijkerhout-Hirado. De Nederlandse en Japanse leerlingen...

voeren samen in 11 dagen projecten uit op het gebied van o.a. muziek, sport en cultuur. De 12 Japanse leerlingen verblijven bij Noordwijkerhoutse gastgezinnen. Naast de gezamenlijke lesuren staat er ook culturele uitwisseling op het programma. De Nederlandse en Japanse leerlingen laten elkaar kennis maken met de verschillende culturen, zoals de verschillende feesten en gebruiken in beide landen.

Er is door de Stichting Stedenband Hirado met voorzitter Bart de Haas en het Teylingen College Leeuwenhorst voor het achtste keer een uitdagend programma samengesteld. Het intensief samenwerken en samenleven van de leerlingen bij de diverse uitwisselingen in de afgelopen jaren, heeft een sterke onderlinge band gegeven, zowel in Hirado als in Noordwijkerhout.

Op woensdagochtend 9 maart stond het traditionele bezoek aan Woonzorgcentrum Munnekeweij in Noordwijkerhout op het programma. In de Tuinkamer hielpen de leerlingen uit Hirado en van Leeuwenhorst mee met het inschenken van een kopje koffie en het uitdelen van een echte Hollandse stroopwafel.

De Japanse gasten hadden ook nog een leuke verrassing voor de bewoners en zongen een oud Japans lied, het is het enige lied uit Japan wat bekend is geworden in een groot deel van de wereld. In Nederland hadden de The Blue Diamonds in de jaren zestig een hit met het Japanse lied 'Sukiyaki'. De bewoners herkende het natuurlijk wel maar om het, ondanks de voorliggende tekst, in het Japans mee te zingen viel voor de meeste mensen niet mee.

Gelukkig was er na Japanse lied tijd voor oer-hollandse muziek en bekend in heel Noordwijkerhout en iets daarbuiten, namelijk die enige echte onvervalste 'Noordwijkerhoutse Wals'. Toen werd het weer lastig voor de Japanse leerlingen om dit lied mee te zingen..... Het was weer een leuke en geslaagde ontmoeting tussen de ouderen van Noordwijkerhout en de jongeren van Japan en het Teylingen College Leeuwenhorst.

Foto's BON. Klik hier voor het filmpje met de Noordwijkerhoutse Wals.