Datum: 16-05-2022 - 10:33
12
dec
'18
Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (5: Werken en leren, een tweede kans.)
Geschreven door Redactie BON

Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (5: Werken en leren, een tweede kans.)

Zoals veel van jullie wel door eerdere berichtgevingen zullen weten verblijf ik, Leonard van Leeuwen uit Noordwijkerhout, tijdens onze winter in het tropische en warme Panama. Ik woon daar in het dorpje Cerro Plata bij padre Roberto. Deze bijzondere Panamese man is na jaren werkzaam te zijn geweest in de katholieke kerk, zijn eigen weg gegaan en geeft nu leiding aan een reeks...

van projecten die de armsten meer kans op een menswaardiger leven bieden. Afgelopen jaar zijn wij gestuit op een vallei waar we 12 indiaanse families onder erbarmelijke omstandigheden werden aantroffen. We besloten om direct hulp te bieden. Een 5 jaar durend project waarvan we nu het tweede jaar gaat starten.


Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ChallengeOfPanama/ en vul het donatieformulier in of doneer rechtstreeks op https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738. Van Blik Op Noordwijkerhout heb ik de gelegenheid gekregen om regelmatig verslag te doen. 

Update 12 december:

De droge tijd breekt aan, een seizoen wat ze hier de zomer noemen. Ook de grote vakantie is begonnen. In t dorpje, El Vale op 7 km, bevindt zich de dichtstbijzijnde middelbare school. Het is het dorp waar padre Roberto 9 jaar als priester gewerkt heeft. Mario en José Louis zijn geslaagd en we gaan naar de diploma-uitreiking.

Twee buurjongens die met steun van de Stichting van Roberto naar school zijn geweest. Met honderden bijeen gepakt in een hal van de school begint de ceremonie, iets waar ze hier dol op zijn. De hal is al vol maar voor padre Roberto (en mij gelukkig) zijn vooraan nog twee stoelen 'vrij'. Natuurlijk vlakbij de pastoor en de missie zusters.

Maar het is binnen warm, erg warm. Al die zwetende lichamen met maar een paar ventilatoren!! Zoals gewoonlijk zetten de docenten en de leiding elkaar in het zonnetje, iets waarvoor misschien niet zoveel reden toe is. Het niveau is erg laag en hier in dit gebied, 40 procent valt voortijdig uit, maar hierover later meer.

Het personeel in het onderwijs verdient in verhouding goed. Gelukkig netjes op tijd, misschien wat ongewoon, wordt er met de diploma-uitreiking begonnen en bij ieder van de ruim 100 leerlingen worden talrijke foto's genomen. Als Mario en José Louis aan de beurt zijn, vindt Roberto dat ik met de jongens op de foto moet.

Oké, vooruit dan maar, alles voor t goede doel!! Mijn overhemd is inmiddels nat van t zweet en als ik voor de zoveelste keer een paar luizen van mijn handen wrijf is het gelukkig bijna afgelopen. En dat gaat hier met het volkslied. Terug naar huis, maar dan duurt t nog wel even voordat we bij de auto zijn, want wat prachtig om te zien, dat deze mensen padre Roberto nooit zullen vergeten.

Iedereen begroet hem en elk kind krijgt een aai over z'n bol. Nooit lijkt hij t moe te worden. En ik.....ik hobbel er achteraan en groet terug als er Leonardo wordt geroepen.

Voor de 40 procent uitval onder de jongelui rest niets anders dan te rond te hangen want werk is er nauwelijks. Mede voor deze groep heeft Roberto het volgende idee in gedachten. Een 'nieuw' project dat uitstekend past bij ons project in Corral de Piedra.

Werken en leren, een tweede kans.
Voor een groep van maximaal 12 gaan we praktijklessen organiseren. Drie dagen per week gedurende 10 maanden kunnen deze 'jongelui' onder begeleiding mee draaien op onze boerderij. Allerlei workshops worden dan door vrijwilligers gegeven . Achtereenvolgens komen dan al onze agrarische activiteiten en producten aan bod.

Het schooltje, dat een paar jaar geleden, met hulp uit Rijnsburg is gebouwd, komt ook nu weer prima van pas. We gaan de leerlingen een kleine vergoeding betalen voor hun werk, reiskosten en om hun afwezigheid thuis mogelijk te maken.

Maar vanzelfsprekend zijn er meer kosten, ook vrijwilligers eten en hebben reiskosten. En u begrijpt het al, daar zoeken we steun voor. Voor één man/vrouw uit Corral de Piedra hebben we 80 euro per week.

Wie helpt mee? https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738

Groetjes,
Leonard van Leeuwen /Ome Co

Klik hier voor deel 4, eerste bezoek aan Corral de Piedra.

Klik hier voor deel 3, terug in Panama.

Klik hier voor deel 2, actiedag Witte Kerk.


Klik hier voor deel 1, de aankondiging.

Filmpje van de omgeving + spelletje.

Foto's PR