Datum: 19-04-2019 - 20:32
07
dec
'18
Kapper Gerard Willemse knipt na 57 jaar als laatste en voor de laatste keer Burgemeester Goedhart. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Kapper Gerard Willemse knipt na 57 jaar als laatste en voor de laatste keer Burgemeester Goedhart. (foto's)

De redactie van BON ging donderdagmiddag voor een bijzondere gebeurtenis naar de kapsalon van Gerard Willemse in P.J. Warmerdamstraat in De Zilk. Na 57 jaar hangt kapper Gerard Willemse zijn knipschaar aan de wilgen en gaat hij op 72-jarige leeftijd genieten van zijn pensioen. Na flinke gezondheidsproblemen in de afgelopen tijd, waarvan hij gelukkig goed is hersteld, werd het Gerard duidelijk dat hij lang genoeg....

heeft gewerkt en gaat hij het nu rustiger aan doen. Donderdag 6 december ging de deur van de herenkapsalon voor de laatste keer open en wie stond daar als laatste klant voor een knipbeurt op de stoep....Burgemeester Gerrit Goedhart.

Nu was dat op zich niet zo heel bijzonder, want de burgemeester laat al 13 jaar zijn haar knippen door Gerard. Maar dit keer was het toch wel heel bijzonder, want 'Kapper Gerard Willemse knipt na 57 jaar als laatste en voor de laatste keer Burgemeester Goedhart'.

Gerard gaat na deze laatste werkdag met pensioen en hij knipte Burgemeester Goedhart voor de laatste keer als de Burgemeester van Noordwijkerhout. Op 1 januari 2019 is de fusie van Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk een feit en zal er een nieuwe burgemeester benoemd gaan worden voor de nieuwe Gemeente Noordwijk, vervolgens zal dan burger Gerrit Goedhart op zoek moeten naar een nieuwe baan en een nieuwe kapper.....

Gerard begon zijn kappersloopbaan 57 jaar geleden in de kapsalon van zijn vader in de Zeestraat in Noordwijkerhout, van de drie kapsalons van Willemse destijds (Noordwijkerhout, Noordwijk en De Zilk) is uiteindelijk De Zilk overgebleven. Gerard is 55 jaar kapper in De Zilk geweest en woont ook al 48 jaar met veel plezier in dit voor hem zo gemoedelijke dorp met zijn fijne inwoners.

Als kapper deed Gerard ook geregeld zijn werk buiten de deur, hij verzorgde een aantal jaren het haar van de bewoners van verschillende verpleeghuizen in de regio. Thuis in de kapsalon werd niet alleen het kappersvak beoefend, maar was het ook vaak een ontmoetingsplaats voor Zilkers voor een onderhoudend praatje onder het genot van een bakkie koffie.

Gerard heeft ook een flink aantal jaren in het verenigingsleven gezeten, waaronder de Heerenclub De Zilk en Carnavalsvereniging De Duinknijnen (waar hij 35 jaar geleden als Prins Figaro door het leven ging). Van beide heeft hij ondertussen afscheid genomen maar Gerard zingt nog wel met veel plezier bij Shantykoor De Zilk, een echte uitlaatklep voor hem, geeft hij daarbij aan.

Gerard vond het omgaan met zijn klanten het leukste van het kappersvak, een gezellig praatje maar de soms ook hele serieuze gesprekken zal hij zeker gaan missen. Zo ook de kappersbezoeken van eens in de 6/7 weken van Burgemeester Goedhart kijkt hij met veel plezier op terug. Dertien jaar geleden kwam Gerrit Goedhart zich voor de inwoners van De Zilk voorstellen als de nieuwe Burgemeester van Noordwijkerhout in de Duinpan.

Na een gezellig gesprek met Gerard achter de coulissen over het kappersvak, maakte de burgemeester al snel een afspraak voor een knipbeurt in De Zilk en het eindresultaat beviel hem blijkbaar zo goed dat Gerard de afgelopen 13 jaar lang zijn 'Coiffeur de Maire' werd. Nu kan het ook zijn dat het aan de moppen heeft gelegen die Gerard na iedere knipbeurt aan de burgemeester vertelde!

Gerard was met zijn kapperszaak ook geregeld in het nieuws, waarbij hij een aantal jaar geleden zelfs op de televisie kwam. Jan van Haaster van de Zilkerbinnenweg vroeg aan Gerard of hij kon helpen, want één van zijn paarden had geen pony op zijn hoofd en die heeft een paard nodig om de vliegen van zich af te kunnen slaan. Zo kreeg het paard van de kapsters van Gerard haarextensies aangebracht op het hoofd en dat was blijkbaar zo bijzonder dat SBS6 en Omroep West er opnames van kwamen maken.

Met het personeel van de kapsalon was het ook vaak een gezellige boel en vlogen er nog wel eens sneeuwballen door de kapperszaak. Maar ook de 40 potten haargel die er in verband met het 40-jarige jubileum tijdens een kermismiddag werden uitgedeeld en vervolgens werden uitgesmeerd bij iedereen op het hoofd, waren natuurlijk lachwekkende momenten in het leven van kapper Gerard.

Helemaal stil zitten wordt het de komende tijd toch ook niet voor Gerard want zijn bezigheid om mensen te helpen via het magnetiseren, gaat hij met veel plezier doorzetten ondanks zijn pensionering. Als laatste klant kreeg de burgemeester een bosje bloemen en een flesje met wat lekkers erin van zijn kapper Gerard Willemse.

Hierbij wil Gerard al zijn klanten bedanken die hem in de afgelopen jaren het vertrouwen hebben gegeven zodat hij het kappersvak met plezier heeft kunnen uitoefenen.