Datum: 22-05-2022 - 12:22
05
dec
'18
Nieuwsbrief december 2018 KBO afd. De Zilk.
Geschreven door KBO afd. De Zilk

Nieuwsbrief december 2018 KBO afd. De Zilk.

We zongen het wel, maar er was geen enkele maan te zien door de bomen. Wat een somber weertje! Gelukkig dat de Sinterklaasviering in de Duinpan voor een beetje vrolijkheid zorgde. Nadat Peter Pompe, geholpen door de Sint, de lootjes had getrokken werd er volop gekoersbald, geklaverjast, gesjoeld, gerummycubd en gebridged. En dat onder het genot van een drankje natuurlijk. Een flink aantal mensen bleef...

vervolgens nog om te genieten van de hutspot of boerenkool van Kees Klein. Kortom een gezellige en smakelijke middag!

Maar de Sint is met zijn Pieten, zwart, gestreept, gekleurd of hoe dan ook weer teruggekeerd naar Madrid. En hier en daar zie je een man die verdacht veel lijkt op die Sint, maar geen Pieten om zich heen heeft en uit Lapland schijnt te komen met een eland ipv een schimmel. Kortom het wordt weer Kerstmis. We gaan dat traditioneel vieren met een Kerstviering op 19 december in de Duinpan.

Vanaf 13:30 uur is de Duinpan open om een plaatsje te zoeken. Om 14:00 uur zal, nadat onze voorzitter iedereen heeft welkom geheten de viering beginnen. En wellicht zal ook de burgemeester of de wethouder nog een woordje tot ons willen richten.

En dat is bijzonder want zij zijn voor het laatst ‘onze’ burgemeester/wethouder. Want vanaf 1 januari gaat er van alles veranderen. Onze voorganger is S. Kuik en het dames/herenkoor zal voor de muzikale omlijsting zorgen.

Na afloop van de viering drinken we een kopje koffie en treedt het koor Brocante twee keer op om ons verder in kerststemming te brengen. En in de pauze ontvangt u van de KBO nog één drankje. Mocht u daarna nog een andere consumptie gebruiken, dan komt dat voor eigen rekening.

Zoals gebruikelijk bereidt Kees voor € 20,- per persoon een feestelijk kerstdiner. Dat ziet er als volgt uit:

* Vitello Tonnato

* Aspergeroomsoep

* Diamanthaasje met pepersaus

* Diverse groenten en aardappelsoorten

* Grand dessert

Wij willen graag weten hoeveel stoelen we moeten klaarzetten. En daarnaast moet Kees weten hoeveel mensen het diner willen gebruiken. U kunt dat aangeven op het strookje klik hier (pdf). Voor speciale dieetwensen kunt u contact opnemen met Kees.

Als gevolg van de kerstviering op woensdag 19 december is er die dag geen Koersbal en Biljart en evenmin Vrij klaverjassen in de middag. En in de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn er helemaal geen KBO activiteiten.

Mantelzorg.
In de Nieuwsbrief van oktober schreef Klaartje Passchier, WMO consulent in de gemeente iets over Mantelzorgondersteuning. In deze laatste Nieuwsbrief van het jaar geven we haar opnieuw het woord. Dit keer over ‘Zorgpauze’.

Gemeente Noordwijkerhout biedt mantelzorgers Zorgpauze
Zorgen voor een ander geeft vaak veel voldoening. Maar soms kan het net even te veel worden. Dan kan een adempauze fijn zijn om op krachten te komen. Even de zorg loslaten in plaats van alsmaar doorgaan. Met de Zorgpauze krijgt de mantelzorger net dat belangrijke steuntje in de rug.

Zorgen loslaten
Met de Zorgpauze biedt de gemeente Noordwijkerhout aan mantelzorgers verschillende mogelijkheden om de zorg even aan een ander over te dragen. U kunt hierbij denken aan samen-er-uit, bezoek, vervangende zorg thuis, begeleiding groep (dagbesteding), logeren of huishoudelijke ondersteuning. Voor de Zorgpauze wordt samengewerkt met professionele zorgaanbieders. De mantelzorger kan het zorgen even loslaten.

Ondersteuning die het beste past
Omdat iedere zorgsituatie anders is, bespreekt de mantelzorger samen met de mantelzorgconsulent welke vorm van ondersteuning het beste past. Afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek, kent de mantelzorgconsulent de mantelzorger een zorgpauze tegoed toe. Dit tegoed kan de mantelzorger inzetten bij een van de deelnemende zorgaanbieders.

Voor de Zorgpauze geldt geen eigen bijdrage. In de folder ‘Een Zorgpauze dat gun je elkaar’ vindt u alle informatie over deze regeling. De folder is af te halen bij het Wmo Adviescentrum of zie www.noordwijkerhout.nl/mantelzorg

Aanmelden voor Zorgpauze
Mantelzorgers kunnen zich aanmelden voor een Zorgpauze door een afspraak te maken met de mantelzorgconsulent van het Wmo Adviescentrum. Het Wmo Adviescentrum is hét adviespunt voor al uw vragen over zorg, welzijn, werk en inkomen.

Op werkdagen is het Wmo Adviescentrum telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur via 0252 343 800. U kunt uw vraag ook stellen per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het spreekuur is op werkdagen tussen 10:00 en 11:00 uur in het Gezondheidscentrum Via Antiqua 23 in Noordwijkerhout. 

Het bestuur van de KBO afd. De Zilk.