Datum: 07-06-2020 - 12:00
    
11
jan
'19
Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (6: de bouw van een broedmachine)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (6: de bouw van een broedmachine)

Zoals veel van jullie wel door eerdere berichtgevingen zullen weten verblijf ik, Leonard van Leeuwen uit Noordwijkerhout, tijdens onze winter in het tropische en warme Panama. Ik woon daar in het dorpje Cerro Plata bij padre Roberto. Deze bijzondere Panamese man is na jaren werkzaam te zijn geweest in de katholieke kerk, zijn eigen weg gegaan en geeft nu leiding aan een reeks...

van projecten die de armsten meer kans op een menswaardiger leven bieden. Afgelopen jaar zijn wij gestuit op een vallei waar we 12 indiaanse families onder erbarmelijke omstandigheden werden aantroffen. We besloten om direct hulp te bieden. Een 5 jaar durend project waarvan we nu het tweede jaar gaat starten.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ChallengeOfPanama/ en vul het donatieformulier in of doneer rechtstreeks op https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738. Van Blik Op Noordwijkerhout heb ik de gelegenheid gekregen om regelmatig verslag te doen. 

Update 11 januari: De bouw van een broedmachine.

Een van mijn dagelijkse bezigheden is het verzorgen van de de dieren. Dat zijn de twee vijvers met tilapia, het ezeltje die ze Domingo, zondag dus, genoemd hebben en natuurlijk de dertig kippen ongeveer. De vissen en de kippen zijn voor eigen gebruik. Afgelopen jaar heb ik meer dan 100 kuikens kunnen fokken maar padre Roberto wilde er eigenlijk veel meer voor de hulpprojecten. In een ver verleden had ik al eens een broedmachine gebouwd, en dus ook hier maar proberen.

Met wat spulletjes uit Nederland en een oude koelkast (zie foto) aan de slag. 10 december was het zover voor de eerste test met 4 eieren. Een groot risico hier zijn de regelmatige stroomstoringen. Maar deze keer hebben we geluk! Drie van de vier zijn bevrucht en op oudjaarsdag lopen er drie gezonde kuikentjes.

6 januari 2019 een grotere test, nu met ruim 50 eitjes. Voor de stroomstoringen lijkt een zonnepaneel de oplossing, maar ondanks de toezegging van de buurman, Francisco niet op tijd geïnstalleerd. En direct is er s'nachts een storing, gelukkig niet zo'n lange! Als ik om twee uur midden in de nacht gelijk na de storing kijk, is de temperatuur 5 graden gezakt. Dat moet kunnen.

Wordt vervolgd.

Groetjes,
Leonard van Leeuwen /Ome Co

Klik hier voor deel 5: Werken en leren, een tweede kans.

Klik hier voor deel 4: Eerste bezoek aan Corral de Piedra.


Klik hier voor deel 3: terug in Panama.


Klik hier voor deel 2: actiedag Witte Kerk.


Klik hier voor deel 1: de aankondiging.

Foto's PR. Filmpje van de omgeving + spelletje.