Datum: 16-05-2022 - 10:44
29
nov
'18
Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (4: eerste bezoek aan Corral de Piedra)
Geschreven door Redactie BON

Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (4: eerste bezoek aan Corral de Piedra)

Zoals veel van jullie wel door eerdere berichtgevingen zullen weten verblijf ik, Leonard van Leeuwen uit Noordwijkerhout, tijdens onze winter in het tropische en warme Panama. Ik woon daar in het dorpje Cerro Plata bij padre Roberto. Deze bijzondere Panamese man is na jaren werkzaam te zijn geweest in de katholieke kerk, zijn eigen weg gegaan en geeft nu leiding aan een reeks...

van projecten die de armsten meer kans op een menswaardiger leven bieden. Afgelopen jaar zijn wij gestuit op een vallei waar we 12 indiaanse families onder erbarmelijke omstandigheden werden aantroffen. We besloten om direct hulp te bieden. Een 5 jaar durend project waarvan we nu het tweede jaar gaat starten.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ChallengeOfPanama/ en vul het donatieformulier in of doneer rechtstreeks op https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738. Van Blik Op Noordwijkerhout heb ik de gelegenheid gekregen om regelmatig verslag te doen. 

Update 29 november:
Afgelopen zondag was het dan zover, mijn eerste bezoek aan Corral de Piedra. Zo gauw het om zes uur licht werd, op stap met wat voedsel en tweedehands kleding. Na 25 km, nog hoog boven het dal, vanwaar het filmpje is opgenomen, begint padre Roberto te toeteren om onze komst aan te kondigen. Als we beneden aankomen, is de keukenvloer nog wat nat, dus ik denk dat onze indiaanse vrienden net genoeg tijd gehad hebben om nog een beetje schoon te maken!! Ach wat..niet zeuren.

Het is leuk om er weer te zijn. Van alle kanten word ik begroet. En zo bang als de kinderen een jaar geleden voor mij waren, nu willen ze paardje rijden op mijn nek. Braulio, Moizes, Edison, Henry, Yorgenis en Kevin allemaal een rondje. Caballo viego, ofwel oud paard heb ik het spelletje genoemd. Je hoort ze gieren van de lach, als ik raar loop en ze een beetje heen en weer schut. Prachtig om te zien dat de gezondheid van deze familie (6 volwassenen en 12 kinderen) zoveel beter is dan vorig jaar.

Het blijkt dat opa jarig is, en als we voor hem zingen, lopen de tranen over zijn wangen. Als ik even later wat rondloop zie ik meer vooruitgang, in de kippenhokken lopen kuikens die in ieder geval volop eten en drinken hebben. De twee tilapia vijvers zijn bevolkt maar daarvoor is geen voer meer. In de tuin staan nog wat paprika planten en nogal wat yuca (een eetbare wortel) maar voor de rest niet veel meer.

Dus duidelijk is, zoals al verwacht, dat we fase twee in moeten gaan. ONDERWIJS. Om te beginnen willen we twee jongelui hiervandaan naar ons schooltje halen om drie dagen per week onder begeleiding om het land te leren bewerken en zodoende ook wat structuur in hun leven te krijgen.

Daar moeten we ze, in onze ogen misschien wat vreemd, maar wat voor betalen anders missen ze de povere, maar onmisbare inkomsten van drie dagen. Ook om met de truck (openbaar vervoer) hier te komen, kost vanzelfsprekend geld. Altijd maar weer geld waar het op uitdraait. En natuurlijk gaat het gewone werk ook door.

Maar niet alleen goed nieuws. Bij de buren, Paulino, z'n vrouw en hun drie kinderen is de situatie ronduit beroerd. Moeder (ongeveer 40) heeft gelukkig de leiding maar met een die man drinkt, een zoon die ik nog nooit gezien heb, een andere zoon met een hersenbeschadiging en een ziek meisje van ongeveer 11 jaar valt het niet mee en hier al helemaal niet. Hoe kan je dan wat helpen, behalve dan met wat medicijnen en de moeder zoveel mogelijk te steunen.

Als we weggaan komen we nog een andere familie tegen, die we een paar keer met wat zaad en wat voedsel hebben gesteund, waar trouwens ook de vrouw de leiding duidelijk in handen heeft, en deze mensen zien er gezond en goed verzorgd uit. Het kan, ook hier!!

Groetjes,
Leonard van Leeuwen /Ome Co

Klik hier voor deel 3, terug in Panama.

Klik hier voor deel 2, actiedag Witte Kerk.


Klik hier voor deel 1, de aankondiging.

Foto's PR. Filmpje van de omgeving + spelletje.