Datum: 09-06-2023 - 00:29

 

28
nov
'18

Informateur Spruit: partijen geven voorkeur aan coalitie NZLokaal/CDA/VVD en mogelijk aangevuld met Lijst Salman.

Noordwijk en Noordwijkerhout hebben met instemming van alle partijen Lies Spruit, de burgemeester van Lisse, voor de verkiezingen al aangesteld als informateur. Een informateur begeleidt het eerste deel van de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen. Er is wel een beperkte tijd om te komen tot een coalitieakkoord, want het nieuwe gemeentebestuur....

(inclusief wethouders) moet namelijk al op 2 januari 2019 geïnstalleerd worden. In een persgesprek op woensdagochtend 28 november gaf informateur Spruit opening van zaken over de verkennende gesprekken die ze afgelopen vrijdag en zaterdag heeft gevoerd met alle politieke partijen nadat de definitieve verkiezingsuitslag op vrijdag 23 november bekend werd gemaakt. Aan de hand van deze gesprekken bracht de informateur verslag uit tijdens het persmoment waarbij ook veel van de politieke partijen met hun vertegenwoordiger(s) aanwezig waren. 

De informateur gaf aan dat geen van de partijen vooraf een andere partij wilde uitsluiten om mee samen te gaan werken. Maar een flink aantal partijen hebben wel moeite met de opstelling en uitspraken van Lijst Salman in de verkiezingscampagne van deze partij. Alle partijen geven aan dat een coalitie met de drie grootste partijen NZLokaal/CDA/VVD de meest logische combinatie is gezien de verkiezingsuitslag en het aantal zetels (15 van de 27 zetels).

De partijen zijn ook overwegend van mening dat naast deze basis van NZLokaal/VVD/CDA een vierde partij wenselijk is voor de stabiliteit in het bestuur van de nieuwe Gemeente Noordwijk. Over de vierde partij zijn de partijen minder eenduidig. De drie partijen met ieder 5 zetels hebben een voorkeur uitgesproken voor een samenwerking met Lijst Salman Noordwijk (4 zetels). Ze zijn van mening dat met deze combinatie het meeste recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag en het borgen van draagvlak binnen beide gemeenten.

Dit is trouwens ook de eerste voorkeur van Lijst Salman zelf. NZ Lokaal, CDA en VVD geven wel als voorwaarden mee dat er eerst een aanvullend gesprek met Lijst Salman Noordwijk nodig is over de verkiezingsretoriek en opstelling tijdens campagnetijd om vertrouwen te kunnen hebben in een constructieve samenwerking.

De eerste voorkeur van de partij PUUR (4 zetels) gaat naar een coalitie NZLokaal/VVD/CDA/PUUR. Gezien het verlies van zetels geldt PUUR voor NZLokaal/VVD/CDA niet als eerste voorkeur voor samenwerking. GroenLinks, D66 en PvdA zien zichzelf gezien de verkiezingsuitslag niet als de meest vanzelfsprekende eerste keuze.

Dennis Salman van Lijst Salman gaf in antwoord op vragen van journalisten aan dat hun campagneleider van stevige uitspraken houdt, maar dat de partij daar onderling nog over gaat evalueren. Hij wil graag met de andere partijen in gesprek gaan om de pijnpunten uit de wereld te helpen.

Een stevig gesprek is volgens NZLokaal/CDA/VVD ook hard nodig om Lijst Salman te bewegen om openlijk afstand te nemen van de gedane uitspraken (bv het uitsluiten van kernen en bevolkingsgroepen), voordat men kan gaan onderhandelen over een mogelijke coalitie van deze vier partijen. Wordt vervolgd dus.

Klik hier voor het volledige formatieadvies van informateur Lies Spruit.

Foto BON.