Datum: 23-01-2022 - 10:27

24
nov
'18
Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (3: terug in Panama)
Geschreven door Redactie BON > Gidie Vogels

Het Panamese hulpverleningsproject van Leonard van Leeuwen. (3: terug in Panama)

Zoals veel van jullie wel door eerdere berichtgevingen zullen weten verblijf ik, Leonard van Leeuwen uit Noordwijkerhout, tijdens onze winter in het tropische en warme Panama. Ik woon daar in het dorpje Cerro Plata bij padre Roberto. Deze bijzondere Panamese man is na jaren werkzaam te zijn geweest in de katholieke kerk, zijn eigen weg gegaan en geeft nu leiding aan een reeks...

van projecten die de armsten meer kans op een menswaardiger leven bieden. Afgelopen jaar zijn wij gestuit op een vallei waar we 12 indiaanse families onder erbarmelijke omstandigheden werden aantroffen. We besloten om direct hulp te bieden. Een 5 jaar durend project waarvan we nu het tweede jaar gaat starten.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ChallengeOfPanama/ en vul het donatieformulier in of doneer rechtstreeks op https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738. Van Blik Op Noordwijkerhout heb ik de gelegenheid gekregen om regelmatig verslag te doen. 

Update 23 november:
Terug in Panama waar ik voor de vierde keer ben. Panama ligt in Midden-Amerika en is een langgerekt land, grenst in het zuiden aan Colombia en in het noorden aan Costa-Rica. Het ligt dus in de tropen en kent eigenlijk maar twee seizoenen, te weten de regentijd en de droge tijd, die ze hier de zomer noemen. De droge tijd begint ergens halverwege december en duurt normaal gesproken ongeveer vijf maanden.

Vier miljoen mensen in een land dat twee keer zo groot is dan Nederland, en daarvan woont de helft in de hoofdstad, Panama-stad. Ergens in het midden van het land, in de arme provincie Veraguas ligt het kleine dorpje, Cerro Plata, waar ik bij padre Roberto woon. Dit is aan de rand van een reservaat, ter grootte van Limburg en Brabant waar een paar honderd duizend indianen wonen.

Door de aanleg van een weg is een deel van het gebied goed bereikbaar geworden waardoor Roberto ons vorig jaar heeft meegenomen naar een vallei waar 12 families onder erbarmelijke omstandigheden leven. We besloten om direct hulp te bieden. Mede met financiële steun uit Nederland hebben we medicijnen, voedsel gebracht en 2 keukentjes, een huisje, kippenhokken gebouwd en visvijvers opgeknapt.

Stap voor stap is begonnen met stukjes land te cultiveren voor allerlei agrarische activiteiten. Nu is het wachten op een dag, dat het weer het toelaat om het gebied te gaan bezoeken. We zitten in de laatste weken van de regentijd en dan zijn de laatste paar kilometers soms nog onbegaanbaar.

Groetjes,
Leonard van Leeuwen /Ome Co

Klik hier voor deel 2, actiedag Witte Kerk.

Klik hier voor deel 1, de aankondiging.

Foto's PR.