Datum: 05-12-2021 - 00:36

   

01
nov
'18
Padua start pilotproject met CO2-neutraal maken van bestaande woning Remmerswaalstraat. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Padua start pilotproject met CO2-neutraal maken van bestaande woning Remmerswaalstraat. (foto's)

Op 5 november 2018 start Balanshuis met de energierenovatie van een woning Remmerswaalstraat 15 in De Zilk. Woningstichting Sint Antonius van Padua die eigenaar is van deze sociale huurwoning gaat samen met Ouwehand Bouw, Balanshuis en de Gemeente Noordwijkerhout (die dit project met subsidie ondersteunt) de woning zo veel mogelijk CO2-neutraal maken. Op donderdagochtend 1 november vond de ondertekening van het pilotproject....

plaats in de betreffende woning in De Zilk. Sint Antonius van Padua is al vele jaren hard bezig om hun woningen te verduurzamen door het aanbrengen van isolatieglas, spouw-, dak- en vloerisolatie. Nu de eisen van de overheid steeds zwaarder worden is men, mede op verzoek van de huurders, gestart met het aanbrengen van zonnepanelen.

Ter voorbereiding van de laatste, maar tevens een enorme stap, wordt er nu een proef gestart met het aanpassen van de bestaande woning in de Remmerswaalstraat naar een zogenaamde bijna CO2-neutrale woning. De werkzaamheden in De Zilk gaan 5 november van start en nemen ongeveer 5 weken in beslag. Het is de bedoeling dat woning gasloos wordt en daardoor zal de gasketel vervangen worden door een warmtepomp en met een plafondverwarming in plaats van radiatoren.

De nieuwe bewoners gaan dan ook inductie-koken en komen er zonnepanelen op het dak van de woning. Tevens worden in deze periode de nodige mutatiewerkzaamheden, zoals het verbeteren van de badkamer, keuken en het toilet uitgevoerd. De woning werd al in een eerder stadium geïsoleerd met dubbel glas en andere aanpassingen.

Alle gebouwen in Nederland moeten volgens de overheid in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat geldt dus ook voor de woningen van de Noordwijkerhoutse woningstichting en dat wordt nog een flinke uitdaging volgens Padua-bestuurder Merlien Welzijn. Veel bedrijven en ook Padua zijn op zoek naar de beste methodes om woningen aan te passen voor de toekomst.

De beste manier om dit te onderzoeken is door het uit te proberen: een zogenaamd pilot-project zoals nu in de Remmerswaalstraat. Samen met een adviesbureau en een aannemer heeft men gekeken wat voor de betreffende woning de beste maatregelen zijn en gaat men dit vervolgens ook uitproberen. Achteraf kan men door metingen vaststellen of de resultaten aan de verwachtingen voldoen.

Maar wat is een CO2- neutrale woning?
Voor iedere woning is een hoeveelheid energie nodig om de woning te verwarmen en voor bijvoorbeeld de koelkast, het maken van warm water en de televisie. Bij een CO2-neutrale woning wordt al die energie op duurzame wijze opgewekt. Dat kan zijn bij de woning zelf door zonnepanelen of warmte uit de lucht of de bodem.

Maar het kan ook zijn door CO2-neutrale energie opwekking via bijvoorbeeld windmolens en bio-energiecentrales. Deze energie kost veel geld en het is dus belangrijk om zo veel mogelijk energie te besparen door de woning te isoleren, zuinige installaties toe te passen maar ook door zuinig met energie om te gaan. 

Via een speciale website kun je de renovatie zelfs volgen, klik hier.

Op de foto's ziet u de ondertekening van de overeenkomst door Peter Ouwehand van Ouwehand Bouw B.V. en wethouder Henri De Jong namens de gemeente met Padua-bestuurder Merlien Welzijn. De heer Tom Smeulders (Balanshuis) hield een inleidende toespraak over de technische aanpassingen/mogelijkheden in het kader van duurzaamheid.

Foto's BON.