Datum: 20-05-2019 - 02:38
24
okt
'18
Nieuwsbrief oktober 2018 KBO afd. De Zilk.
Geschreven door KBO afd. De Zilk

Nieuwsbrief oktober 2018 KBO afd. De Zilk.

Terwijl ik dit achter de PC zit te typen, schijnt de zon volop en is de temperatuur zomers! En toch is het al oktober en gaan de gedachten van het bestuur al uit naar Sinterklaas en Kerstmis! Het kan raar lopen! Maar het spreekwoord luidt niet voor niets: Regeren (en besturen) is vooruit zien. Dus zult u in deze Nieuwsbrief iets lezen over ons Sinterklaasfeest, over het kaarsen maken...

voor de kerstsfeer in huis. Je moet er nog even niet aan denken. Of toch maar wel!

Sinterklaas 2018.
Op woensdag 28 november houden we onze Sinterklaasmiddag. Zoals gebruikelijk beginnen we om 14.00 uur. We drinken dan een kopje koffie en er is vast wel iets lekkers bij. Daarna verloten we de prijzen. Voor de loten hoeft u dit jaar niet te betalen! Nadat we de prijsjes hebben verdeeld gaan we kaarten, rummikuppen, sjoelen, koersballen. Net wat u wilt. Daarbij krijgt u één muntje voor een drankje. De middag eindigt met een lekkere hutspot of boerenkool, die Kees voor ons zal klaarmaken. De kosten daarvan zijn € 7,50. Onderaan op deze pagina vindt u een strookje waarin u zich kunt aanmelden.

Bingo 5 december.
Wat u moet schrappen op uw kalender is de Bingo op wo 5 december. We denken dat de Sinterklaasdrukte de animo voor de bingo op deze middag wel erg in de weg al zitten. Dus geen Bingo op deze sinterklaasmiddag

Dit strookje inleveren bij:
Sonja Verloop,
Kronestein11

Ik/wij komen op 28 november op het Sinterklaasfeest.

Naam: …………………………………….. Aantal personen: ……………

Wij eten ook graag mee. En stoppen € 7,50 per persoon met gepast geld in deze envelop.

O Ik kies voor hutspot
O Ik kies voor boerenkool

Kerstmis 2018.
Hoe onze kerstviering er precies uit gaat zien, dat kunt u in onze volgende Nieuwsbrief lezen. Maar de datum staat wel al vast: wo 19 december. Dus wanneer u de kalender open heeft liggen om de bingo middag te schrappen, blader dan twee weken door om de kerstviering alvast te noteren.


Mantelzorgondersteuning in Noordwijkerhout
Velen van U kennen het begrip Mantelzorg of hebben er zelfs persoonlijk mee te maken. Klaartje Passchier, WMO consulent in de gemeente Noordwijkerhout heeft ons gevraagd of zij het onderstaande via deze Nieuwsbrief aan u wilde overbrengen. En dat doen wij graag:

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon. Het kan gaan om de zorg voor een partner, ouder of kind, maar ook voor een ander familielid, vriend of kennis. Het aantal uren dat een mantelzorger zorg biedt aan hun naaste varieert van enkele uren per maand tot wel 24 uur per dag, zeven dagen per week. Tijdige en goede ondersteuning van mantelzorgers is belangrijk, zodat zij de zorg kunnen volhouden. De gemeente Noordwijkerhout biedt naast huisartsen, beroepskrachten in de thuiszorg en maatschappelijke organisaties, aan alle inwoners van de gemeente Noordwijkerhout gratis en vrijblijvend mantelzorgondersteuning. Maar ook de mensen uit de directe omgeving en vrijwilligers kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Wat verstaan we onder mantelzorgondersteuning?
Als een mantelzorger zich bekend maakt bij de gemeente, wordt tijdens een kennismakingsgesprek de situatie besproken. Het ondersteunen van mantelzorgers is heel divers en gaat van het bieden van een luisterend oor, het geven van informatie of advies over allerlei regelingen, tot het eventueel doorverwijzen naar andere instanties zoals bijvoorbeeld het Vrijwilligersservicepunt, de wijkverpleging of maatschappelijk werk. Voor alle vormen van ondersteuning geldt dat het gericht is op het voorkomen van overbelasting.

Wat kan een vrijwilliger of het eigen netwerk bieden?
Samen met de mantelzorger brengen we ook in kaart wat men allemaal doet qua (zorg)taken en welke taken mogelijk door mensen in het eigen netwerk of vrijwilligers kunnen worden overgenomen. Vaak zijn er verschillende mensen in de omgeving die willen helpen, maar is het een stap om hulp te vragen. Zeker als je niet exact weet wat je moet vragen. De mantelzorgconsulent kan hierbij helpen. Er zijn bijvoorbeeld organisaties die vrijwilligers kunnen inzetten voor vervoer, kleine klussen in en om de woning, een praatje, samen boodschappen doen of winkelen. Maar ook een paar uurtjes bij een zorgvrager zijn, zodat de mantelzorger even tijd heeft voor eigen bezigheden.

Aanmelden als mantelzorger of vrijwilliger
Zorgt u voor iemand in uw omgeving of wilt u zich vrijwillig inzetten? Meldt u zich dan aan bij het Wmo Adviescentrum. Kent u iemand in uw omgeving die mantelzorger is? Attendeer hem of haar dan op de mogelijkheid van mantelzorgondersteuning.

Meer informatie
Het Wmo Adviescentrum is hét adviespunt voor al uw vragen over zorg, welzijn, werk en inkomen. Maak een afspraak voor een gesprek met één van de consulenten. Op werkdagen is het Wmo Adviescentrum telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur via 0252 343 800. U kunt uw vraag ook stellen per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het spreekuur is op werkdagen tussen 10:00 en 11:00 uur in het Gezondheidscentrum Via Antiqua 23 in Noordwijkerhout. Zie ook www.noordwijkerhout.nl.

Kaarsen maken.
Als de bladeren gaan vallen, denken we aan kaarsen. En die gaat Annemarie Burger op vrijdag 7 december samen met u maken in Het Ateljee. In de vorige Nieuwsbrief hebben we dat al aangekondigd. Om u een beetje een idee te geven schreef zij het volgende:

Vandaag gaat u zelf dompelkaarsen maken. Deze leuke creatieve activiteit organiseren we speciaal voor KBO leden. Na een korte uitleg over de techniek gaan we aan de slag met een lont en vloeibare paraffine om 2 mooie kaarsen te maken in één of meer mooie kleuren. Vervolgens kunnen we de kaarsen worden gevormd(gedraaid, gespikkeld, er zijn vele mogelijkheden). Daarna worden ze afgekoeld. Met onze hulp heeft u na ongeveer 50 minuten prachtige kaarsen!

Voor deze activiteit moet u zich opgeven. ( Voor het binnenlopen voor een kopje koffie niet.) Ook daarvoor vindt u onderaan deze Nieuwsbrief een strookje. De kosten bedragen € 6,50 pp. En deze kosten kunt u op vrijdag 7 december aan Annemarie overhandigen.

De Buurtsportcoach.
De gemeente Noordwijkerhout werkt met zgn Buurtsportcoaches. Dat zijn mensen die met allerlei activiteiten proberen om de inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk tot gezond bewegen aan te sporen. Kinderen maar ook volwassenen. En ja ook de ouderen. Voor hen is het zeker van belang voldoende te bewegen. Het bestuur heeft gesproken met Mike Bos, één van de sportcoaches in de gemeente. We hadden een inspirerend overleg en we hebben wat ideeën uitgewisseld. We hopen dat we dit seizoen nog met concrete plannen kunnen komen.

Museumbezoek.
In de jaarplanning staat op vrijdag 16 november staat een museumbezoek genoteerd. Een activiteit die wij als KBO al eerder organiseerden en opnieuw leven willen inblazen. Nou, dat is nu nog niet gelukt. We gaan zeker proberen om dat in het voorjaar op 15 april nog eens te proberen. Waar denken wij zoal aan?

- Een museum met verschillende vormen van kunst;
- Een historisch museum;
- Een natuurmuseum;
- Een fototentoonstelling;
- Een bijzondere kerk of een opvallend gebouw;
- Misschien zelfs een groot bedrijf waar rondleidingen mogelijk zijn.

Kortom keuze genoeg. Het vervoer willen wij organiseren, wat afhangt van de reisafstand en het aantal deelnemers. Wanneer het aantal deelnemers behoorlijk is, kunnen we een gids inhuren. Als dat niet haalbaar is zijn er tegenwoordig gelukkig ook andere mogelijkheden zoals een audiotour. We blijven het proberen. Wanneer u ideeën hebt, dan horen we die graag. Laten we hopen dat we straks in het voorjaar een leuk bezoek kunnen organiseren.

Blik op Noordwijkerhout, het Zilkerweb.
We willen als KBO bestuur met onze tijd meegaan. En dat betekent dat we steeds vaker gebruik zullen maken van de mogelijkheden van internet. Zo zetten we deze Nieuwsbrief op het Zilkerweb. Maar die is nog niet heel makkelijk te vinden. Hoe komt u daar?

- U heeft een computer met een internet aansluiting;
- U gaat naar de site: https//www.blikopnoordwijkerhout.nl
- U klikt op “Nieuws”.

Wanneer de Nieuwsbrief net uit is staat deze op pagina 1. Wanneer er enkele dagen gepasseerd zijn daalt de Nieuwsbrief naar pagina 2 of nog verder. U kunt ook rechts bovenaan de pagina 'zoeken', tik daar nieuwsbrief in en zoek de nieuwsbrief van KBO De Zilk op.

NB. De site Blik op Noordwijkerhout geeft veel informatie. En wij willen hem ook wat meer gaan gebruiken. Een aanrader dus!

Het bestuur van de KBO afd. De Zilk.