Datum: 16-05-2022 - 20:08
17
okt
'18
Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 2 + foto's)
Geschreven door Stichting Hirado-Noordwijkerhout

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 2 + foto's)

De maandagochtend 15 oktober startte het programma op de Chubo school. De lessen werden daar vormgegeven rondom typisch Japanse cultuur. Zo werd begonnen met een muziek les op de  traditionele Koto. Een bijzonder muziekinstrument wat op de grond staat met 12 snaren. Het instrument met bespeeld met plectrum die bovenop de vinger wordt vastgezet. We werden verwelkomt met een muziekstuk en zang...

Daarna konden de leerlingen het zelf proberen om een lied te spelen wat uiteindelijk prima lukte. Daarna volgde een sportles Sumo, één van de belangrijkste Japanse sporten die enorm verweven is met de Japanse cultuur. Na enige schuchterheid kwam de Nederlandse competitiedrang naar voren en werden er verbeten strijd geleverd. De regels zijn simpel; werk je tegenstander uit de ring of op de grond.

Voor het bezoek aan de burgemeester en gemeenteraad van Hirado werd een workshop origami gevolgd. De kraanvogel werd verder bewerkt met water en fijn cement zodat hij gebakken kon worden. Een goede gewoonte is een bezoek aan het gemeentehuis. Mooie woorden werden gesproken en de vriendschapsband met Hirado wordt verder voortgezet, ook in de nieuwe gemeente Noordwijk.

Dinsdag werd een bezoek gebracht aan de Hirado Highschool wat in het midden van het eiland Hirado ligt. Deze school richt zich op beroepen in de welzijn en zorg sector en dienstverlening. De lessen die gevolgd werden volgden dit thema.  Kalligrafie les is heel belangrijk in het Japanse onderwijs en wordt de gehele schoolperiode gevolgd. De leerlingen oefenden in Kanji karakters en maakten voor zichzelf een mooie banier met wensen zoals vriendschap en voorspoed.

De woensdag kende weer een heel ander thema op de Hokusjo hogeschool die sterk gericht is op de agrarische kant van de maatschappij. De dag werd afgesloten in het Tabira insectenpark. Daar leven allerlei insecten  in het park waaronder zeer bijzondere die alleen in Japan voorkomen.

Alle insecten zitten in het park, niet in bakken of kooien waardoor je zelf en met de gids moet zoeken naar deze bijzondere insecten, in de bomen, het gras en in het water. Er werden angsten overwonnen voor spinnen en sprinkhanen. Wederom bijzondere ervaringen.

Tekst en foto's Bart de Haas.

Klik hier voor het verslag van de 2018 reis deel 1.

Klik hier voor het eerste Hirado 2018 item met de voorbereiding.