Datum: 02-06-2020 - 23:04
14
okt
'18
Twaalf vrijwilligers Stichting TaalLokaal Noordwijkerhout genomineerd voor Taalheldenprijs.
Geschreven door Stichting TaalLokaal Noordwijkerhout

Twaalf vrijwilligers Stichting TaalLokaal Noordwijkerhout genomineerd voor Taalheldenprijs.

Wie de taal beheerst kan zich verbinden. Dat is in het kort het gedachtegoed dat Stichting TaalLokaal Noordwijkerhout hoog in het vaandel heeft staan. Al jaren stelt zij zich tot doel om iedere Noordwijkerhouter bij wie Nederlands niet van (t)huis uit de voertaal is, beter te laten integreren door middel van bijles, conversatieles en huiswerkbegeleiding. Deze doelstelling sluit mooi aan bij de Stichting Lezen en Schrijven....

Een landelijk opererend initiatief dat, in de persoon van H.K.H Prinses Laurentien, sinds vier jaar de jaarlijkse Taalheldenprijs uitreikt aan 'Taalcursisten, Taalbegeleiders en Bruggenbouwers'. Dit jaar kregen voor het eerst alle genomineerden hun erkennigsmoment in de vorm van een oorkonde en een lintje. Door TaalLokaal voorzitter Siebren Miedema werden maar liefst twaalf vrijwilligers voor deze welverdiende prijs genomineerd. Zij mochten tijdens een feestelijke uitreiking op TaalLokaal-locatie Duin en Dal hun oorkonde en lintje in ontvangst nemen.

Oprichter en mede-bestuurslid Sanne Boswinkel meent over het belang van een dergelijk erkenning; 'initiatieven zoals deze zijn belangrijk omdat wij voor alle klassen die bij ons draaien 100% afhankelijk zijn van vrijwilligers. Dit zijn mensen die zich al jarenlang voor ons inzetten door een (dag)deel vrij te houden. Daarom ben ik zo blij dat de Stichting Lezen en Schrijven inziet hoe belangrijk deze begeleiders zijn om de taalbarrière te slechten en zo integratie te bevorderen. Onze vrijwilligers hadden voor het grootste gedeelte al hun voetsporen verdiend in het onderwijs.

Een hele belangrijke eigenschap die hen echter onderscheidt is dat zij de kinderen echt die extra kans gunnen. De mannen en vrouwen maken door hun persoonlijke aanpak het verschil tussen stilstaan, vastlopen en/of vooruit komen. De regionale scholen erkennen deze meerwaarde gelukkig ook en verwijzen in veel gevallen direct naar ons door.

Zeker op het moment dat er behoefte is aan extra ondersteuning. Omdat wij geen winstoogmerk hebben is onze hulp voor die gezinnen ook haal- en betaalbaar. De resultaten en het nut van deze toevoeging spreekt vervolgens uit het eerstvolgende rapport van onze multiculturele leerlingen. Weer een hele nieuwe groep taalhelden op zich!'

Op de foto v.l.n.r:
Marcel Molenaar, Bert Volkerijk, Sanne Boswinkel, Herman Overweel, Vreni Stricker en John Florisson Voorste rij: Anne van den Bos regionaal projectleider Stichting Lezen en Schrijven, Liesbeth Bouwmeester en last but not least; Siebren Miedema; voorzitter Stichting TaalLokaal Noordwijkerhout. Wel genomineerd maar niet op de foto; Victor van Denzen, Coriene Arends, Shirwan Ali, Ton van Leeuwen.

Foto Melanie Thijm.