06
okt
'18
Chinese belangstelling voor Topaz Munnekeweij. (foto's)
Geschreven door Topaz Munnekeweij

Chinese belangstelling voor Topaz Munnekeweij. (foto's)

Ouder worden, dat gaat overal op de wereld hetzelfde. Ouderdom komt met gebreken. En toch gaat het ook overal ter wereld anders. In Nederland kennen we de bejaardenhuizen van vroeger, en tegenwoordig de verpleeghuizen en allerlei andere woonzorgvormen. In China is het traditie om voor je ouders te zorgen tot ze komen te overlijden. Thuis dus. Respect voor je ouders, en als ze ouder worden...

ook de zorg voor je ouders is één van de belangrijkste waarden in China.

Maar door de jarenlange eenkindpolitiek in China, lukt het veel kinderen niet meer om voor hun ouders te zorgen. Ze kunnen de zorg niet delen met broers en zussen en moeten zelf werken. De vergrijzing en ontgroening is in China nog een veel groter probleem dan in Nederland. Daarom is men in China aan het nadenken over de vraag hoe ze zorg voor ouderen kunnen organiseren. Daarvoor komen ze in Nederland inspiratie opdoen.

Zo kwam het dat op 2 oktober een groep van 15 personen uit de regio Zhejiang naar Munnekeweij in Noordwijkerhout kwam om te kijken hoe wij de zorg voor ouderen organiseren. Het is leuk om door hun ogen te kunnen kijken naar wat wij doen. Ze stelden veel vragen, uiteraard. Wat doen de vrijwilligers? Hoe organiseer je dat? Wat kost een verpleeghuis? Hoe oud moet je zijn om in een verpleeghuis te mogen wonen? Wie betaalt het? Mag je zelf weten hoe lang je blijft?

In Zhejiang blijken geen verpleeghuizen te bestaan. Ouderen wonen thuis of liggen in het ziekenhuis. En daar mogen ze maar een bepaalde tijd verblijven, dan moeten ze weer naar huis. Er bestaan wel enkele woonzorgvoorzieningen, maar dat moeten mensen helemaal zelf betalen. En dat is voor de meesten niet te doen.

De Chinese delegatie heeft een rondleiding door Munnekeweij gekregen, ze hebben bewoners gesproken, hebben meegegeten en er is gesproken over de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’. Want het zou zonde zijn als bij het ontwikkelen van verpleeghuiszorg in China de mooie Chinese waarden ondergesneeuwd raken door systemen en managementlogica. We hebben ze op het hart gedrukt om bij alles wat ze doen steeds voor ogen te houden waar het om gaat en om wie het gaat.

Foto's Topaz Munnekeweij.