27
sep
'18
Noordwijkerhout is ‘Hartveilig’.
Geschreven door Gemeente Noordwijkerhout

Noordwijkerhout is ‘Hartveilig’.

In onze gemeente zijn voldoende burgerhulpverleners en AED’s beschikbaar om binnen 6 minuten acute zorg te verlenen bij een hartstilstand. Noordwijkerhout mag zich daarom vanaf nu ‘Hartveilig’ noemen. Dat is het resultaat van anderhalf jaar inspanning om een lokaal reanimatienetwerk op te zetten. Wethouder Bert Gotink is trots. “Vorige jaar juni riepen we inwoners op om samen met ons in actie...

te komen en is er een werkgroep gevormd om het reanimatienetwerk in onze gemeente op te starten. Nu anderhalf jaar later zijn er in totaal 188 geregistreerde burgerhulpverleners en zijn er ook nog eens 25 geregistreerde AED-apparaten, waardoor we ons ‘Hartveilig’ mogen noemen. Dat we dit in zo’n korte periode konden realiseren toont aan dat onze inwoners hart hebben voor de medemens.”

Een hartstilstand kan iedereen overkomen
Een hartstilstand kan iedereen op elke plek treffen, ongeacht leeftijd of levensstijl. Reanimatie binnen 6 minuten is dan cruciaal om te overleven en kan de kans op lichamelijke schade beperken. Natuurlijk wordt de ambulance gebeld, maar die kan niet altijd op tijd aanwezig zijn. Burgerhulpverleners vergroten de kansen van het slachtoffer door de aanrijtijd van de ambulance te overbruggen.

Blijf aanmelden!
We hebben de titel ‘Hartveilig’ behaald, maar we willen het natuurlijk ook behouden. De oproep aan inwoners om burgerhulpverlener te worden en AED-apparaten te registreren blijft daarom gelden. Zo kunnen we deze acute eerste zorg lokaal in stand houden en nog verder verbeteren. Op noordwijkerhout.nl/burgerhulpverlening is meer informatie en uitleg te vinden over de werking van het netwerk.