Datum: 06-10-2022 - 14:55
27
sep
'18
Noordwijkerhouters winnen het eerste verkiezingsdebat. (foto's)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Noordwijkerhouters winnen het eerste verkiezingsdebat. (foto's)

Je hoort nogal eens dat Noordwijkerhouters en Zilkers vrezen dat onze dorpen straks, na de fusie, worden overruled door de Noordwijkers. Dan is het goed om te weten dat het eerste verkiezingsdebat met als thema ‘Betaalbaar wonen in fusiegemeente Noordwijk’ is gewonnen door twee Noordwijkerhouters. De Noordwijkerhoutse Connie Bakker werd, afgelopen dinsdagavond in theater...

De Muze in Noordwijk, door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot winnares en sterkste in het lagerhuisdebat van de aanwezige inwoners. Zij hield een gloedvol pleidooi om de doorstroming te bevorderen. Zij woont zelf in een huurhuis met drie slaapkamers en een flinke tuin en gunt deze woning graag aan een gezinnetje. Maar verhuizen betekent voor haar een forse huurverhoging en daar zit ze niet op te wachten. “Ik wil ook nog eten.” 

Noordwijkerhouter Jan Janson van de PvdA won het debat van de acht woordvoerders van de verschillende politieke partijen die op 21 november meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen. Het debat over woningbouw was georganiseerd door de woningstichtingen van beide dorpen, Woningstichting Sint Antonius van Padua van Noordwijkerhout en de Noordwijkse Woningstichting.

Dat er de komende jaren flink en snel gebouwd moet gaan worden om het tekort aan (betaalbare) huizen aan te pakken, daar waren de politieke partijen van de nieuwe gemeente Noordwijk op deze avond het wel mee eens. Over de wijze waarop, hoeveel en waar de betaalbare woningen moeten komen, daarover valt nog het nodige te zeggen bleek wel tijdens de discussie in het debat. U kunt de standpunten over dit onderwerp van de verschillende partijen teruglezen in hun verkiezingsprogramma's, klik hier

Het aandeel goedkopere woningen is vooral in het huidige Noordwijk met 18 procent laag te noemen. Noordwijkerhout komt met 27 procent aardig in de buurt van het landelijk gemiddelde van 29,3 procent, maar daar was het percentage nog niet zo lang geleden nog 30 procent. Een woningzoekende staat in de dorpen gemiddeld zes jaar op de wachtlijst. Bovendien zijn de corporaties de komende jaren miljoenen kwijt aan duurzaamheidsmaatregelen als zonnepanelen en isolatie.

Foto's Noordwijkse Woningstichting. (1e foto winnaar Jan Janson, helaas is er geen foto van winnares Connie Bakker)