Datum: 09-08-2020 - 10:24
15
sep
'18
Oud de Zilck: Lezing Harrie Salman 'Het ontstaan van De Zilk'.
Geschreven door St, Genootschap Oud de Zilck

Oud de Zilck: Lezing Harrie Salman 'Het ontstaan van De Zilk'.

Vrijdag 21 september a.s. organiseert Oud De Zilck een lezing met als onderwerp: 'Het ontstaan van De Zilk' door Harrie Salman. Toen het oude Noordwijk ongeveer 800 jaar geleden werd opgedeeld in twee stukken die nu weer bij elkaar worden gevoegd, bestond De Zilk nog niet. Het was een groot stuk duin en veen. Dit was van de graaf van Holland was en is pas vanaf de 14 eeuw ontgonnen....

Hiervoor moesten de problemen met de afwatering worden overwonnen. Daarna werd het veengebied in grote blokken verkocht aan investeerders, vooral uit Haarlem, zodat het door boeren kon worden ontgonnen. Rond 1400 bleek dit gebied De Zilk te heten. In de voordracht wordt aan de orde gesteld wat deze naam kan betekenen. Tenslotte worden de boerderijen van het oude De Zilk op de kaart gezet.

De Noordwijker Harrie Salman doet al jaren onderzoek naar de geschiedenis van Noordwijk en Noordwijkerhout. De lezing begint om 20.00 uur en zal ongeveer een uur duren, daarna is er nog gelegenheid is tot het stellen van vragen. De lezing wordt gehouden in De Duinpan, Sportlaan 34, De Zilk.

Foto's Oud de Zilck.