Datum: 16-05-2022 - 19:33
14
sep
'18
Lezing: Het verhaal van Noordwijk - herenigd na 800 jaar.
Geschreven door De Oude Dorpskern

Lezing: Het verhaal van Noordwijk - herenigd na 800 jaar.

Onder de titel ‘Het verhaal van Noordwijk – herenigd na 800 jaar’, wordt door Harrie Salman op vrijdagavond 28 september een historische lezing in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk gehouden. Deze lezing vindt plaats op uitnodiging van het College van B & W van Noordwijk, naar aanleiding van de fusie van de twee gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout/De Zilk per 1 januari 2019.....

Namens het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk wordt deze avond georganiseerd door De Oude Dorpskern.

Het oude ‘Nortich’, gesplitst en herenigd na 800 jaar
In Noordwijk en Noordwijkerhout hebben al bijna 4000 jaar mensen gewoond. Pas in de 9e eeuw wordt Noordwijk in de historische bronnen vermeld in verband met de vorming van het graafschap Holland en daarna vanwege de Ierse monnik Jeroen. Noordwijk werd een belangrijke plaats bij de monding van de Oude Rijn en het grote bosgebied tussen de Oude Rijn en het IJ. Dit bestond uit de hout van Noordwijk (de Noordwijkerhout) en de Haarlemmerhout.

Aan het begin van de 13e eeuw wordt Noordwijk verdeeld onder twee broers. Vanaf dat moment gaan de twee delen van het oude Nortich geheel eigen wegen die nu weer bij elkaar komen. In de lezing wordt een boeiende wandeling door de gehele geschiedenis van de twee dorpen gemaakt.

Harrie Salman
Harrie Salman is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper. Hij is docent aan de Hogeschool Leiden. Op veel locaties in Europa en daarbuiten geeft hij lezingen en doet hij onderzoek naar veranderingen in de cultuur en de samenleving. Hij is een van de auteurs van de recente studie over Noordwijk aan Zee en op de Geest en hij was de leider van de projectgroep Noordwijk aan de Rijn, die onderzoek heeft gedaan naar de voormalige monding van de Oude Rijn bij Noordwijk. Namens De Oude Dorpskern is hij lid van de Erfgoedcommissie van de gemeente Noordwijk.

Oude Jeroenskerk op 28 september om 20.00 uur
Toegang gratis en koffie vanaf 19.30 uur
www.deoudedorpskern.nl
Meer informatie:
Paul de Vreede 06-53137518
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.