Datum: 12-08-2020 - 02:26
13
sep
'18
Lokale partij Noordwijk wil verdeeldheid in nieuwe gemeente.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Lokale partij Noordwijk wil verdeeldheid in nieuwe gemeente.

In de rubriek 'Lezers schrijven' kunnen inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk hun mening geven over gebeurtenissen in ons dorp. Het plaatsen van een ingezonden item betekent niet, dat de redactie van BON de inhoud ervan onderschrijft. De redactie behoudt zich het recht voor... om ingezonden items in te korten of niet te plaatsen...

en daarover kan niet worden gecorrespondeerd. U kunt uw item mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lezers schrijven: Lokale partij Noordwijk wil verdeeldheid in nieuwe gemeente.
Met stijgende verontwaardiging las ik een poll op Facebook (zie foto onder aan de pagina). De poll is afkomstig van de lokale partij ‘Lijst Salman’ die daar voor de fusie ‘Noordwijk’ aan toegevoegd heeft. 

“Een parkeergarage annex congresruimte van € 60 miljoen, uitsluitend voor de zakelijke en toeristische bezoekers, in het duin prima, maar deze wordt niet door de Noordwijkers betaald!

Wie gaat dan wel betalen?
O De ondernemers
O De Noordwijkerhouters”

Dat was de poll, en op het moment van schrijven was de uitkomst 71% voor de ondernemers (149 stemmen).

Naar mijn mening is de geponeerde stelling te zot voor woorden. Het bevestigt overigens onmiddellijk hoe deze Noordwijker over de fusie denkt; Noordwijkerhouters zijn/worden de melkkoe van de nieuwe gemeente. In reactie op deze poll reageerde de partij zelf ook, dus welke persoon er achter deze reacties zit, is verder onbekend, maar ik kan wel raden wie het is.

Niet alleen vind ik een dergelijke poll abject, ook inhoudelijk slaat dit nergens op: Een ondernemer heeft een plan, een plan dat veel geld kost (€60 miljoen) en er al bij voorbaat van uit gaat dat dit niet alleen door hem zelf zal worden gefinancierd, maar ook door gemeenschapsgeld. ‘Want’, zo is de redenatie, ‘de gemeente trekt ook voordeel van dit project.’

Ongetwijfeld leidt een nieuwe congreslocatie tot meer bezoek, maar de opbrengsten daarvan zullen voor het overgrote deel (zo niet, alles) in de zakken van de ondernemers verdwijnen. Salman had blijkbaar al gepeild of de Noordwijkers bereid waren om hiervoor de portemonnee te trekken, met een eveneens blijkbaar ontkennend antwoord.

Dat hij deze problematiek onder de aandacht wil brengen, prima, maar de manier waarop hij dat doet is niet alleen verwerpelijk, het is ook nog eens in het nadeel van zijn partij. Nu hoop ik, als rechtgeaarde Noordwijkerhouter, dat de raad - van de nieuwe gemeente Noordwijk - straks meer uit Noordwijkerhouters dan uit Noordwijkers zal bestaan. Ik ben echter ook wel zo realistisch om te beseffen dat die wens niet zal uitkomen, maar je weet nooit.

In ieder geval doe ik hierbij een oproep aan iedere stemgerechtigde Zilker en Noordwijkerhouter om vooral straks te gaan stemmen, en dan een voorkeursstem uit te brengen op een inwoner van je eigen dorp. Alleen als het opkomstpercentage onder Zilkers en Noordwijkerhouters hoger ligt dan bij de Noordwijkers, bestaat de kans dat mijn wens uitkomt. Laat de Noordwijkers geen kans, pak de regie over je eigen dorp. Als die Salman verdeeldheid wil, kan hij die wat mij betreft krijgen!

Peter van Teijlingen.