Datum: 05-06-2020 - 19:50
11
sep
'18
Campagne Centrum voor Jeugd en Gezin van start 'Uit elkaar? Regel het goed voor je kind'.
Geschreven door Centrum voor Jeugd en Gezin Noordwijkerhout

Campagne Centrum voor Jeugd en Gezin van start 'Uit elkaar? Regel het goed voor je kind'.

Maandag 10 september start het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Noordwijkerhout de campagne ‘Uit elkaar? Regel het goed voor je kind.’ Een campagne die ouders bewust maakt van het belang zorgvuldig met de kinderen om te gaan én die concreet hulp biedt aan ouders in een scheidingssituatie. Wethouder Bert Gotink gaf als aftrap voor deze campagne een interview...

samen met Emielenne van Mil, coördinator Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Noordwijkerhout en Ilse Dobbe, CJG pedagoog. Hierin geven zij aan wat het belang is van een campagne over dit onderwerp en wat het CJG hiermee wil bereiken. Het gehele interview kunt u hieronder lezen.

Een scheiding heeft altijd impact op kinderen. Niet alleen nu, maar ook op latere leeftijd. Dat is reden voor het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Noordwijkerhout om hier aandacht voor te vragen en ouders hun hulp aan te bieden. Ouders hebben vaak veel met elkaar te regelen en zowel bij de kinderen als de ouders spelen er emoties. Hoe voorkom je als ouder dat je kind nu of later last krijgt van jullie scheiding? Daarover gaat de campagne met de titel “Uit elkaar? Regel het goed, zeker voor je kind.”

Met de campagne wil het CJG ouders laten weten dat CJG al in een vroeg stadium met ze mee kan denken en advies kan geven. Ook biedt het CJG diverse activiteiten of trainingen aan, zowel voor kinderen als voor hun ouders. Met de campagne wordt ook de omgeving van kinderen in scheidingssituaties gewezen op de mogelijke gevolgen. Opa’s, oma’s, scholen, kinderdagverblijven; ook zij kunnen ouders en hun kinderen helpen in deze lastige situatie.

Interview: Wethouder Bert Gotink en Emielenne van Mil, coördinator Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Noordwijkerhout en Ilse Dobbe, CJG pedagoog.

“Blijf het samen doen” 
Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt ouders bij scheiding. Een scheiding heeft altijd impact op kinderen. Ouders hebben vaak veel met elkaar te regelen en zowel bij de kinderen als de ouders spelen er emoties. Hoe voorkom je als ouder dat je kind nu of later last krijgt van jullie scheiding? Daarover gaat de campagne met de titel “Uit elkaar? Regel het goed, zeker voor je kind.” van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Noordwijkerhout die 10 september van start gaat. We spreken hierover met Bert Gotink, wethouder van de gemeente Noordwijkerhout, Emielenne van Mil, coördinator CJG en Ilse Dobbe, CJG pedagoog.

Waarom een campagne over dit onderwerp?
Emielenne vertelt dat er veel vragen worden gesteld over kinderen in scheidingssituaties. “Er kan nog veel verbeterd worden. Met de campagne willen we ouders laten weten dat we al in een vroeg stadium met ze mee kunnen denken. Ilse vult aan: “Vaak weten ouders niet dat ze al eerder advies kunnen vragen.” Bert geeft aan dat hij hoopt dat met de campagne ook de omgeving van kinderen alert wordt. “Grootouders, school, de sportvereniging, ook zij kunnen een rol spelen.”

Wat merk je aan kinderen als ouders uit elkaar gaan?
“Kinderen lijden eigenlijk altijd wel op een of andere manier onder een scheiding,” vertelt Ilse, “je kunt het bijvoorbeeld merken aan een verandering in gedrag. Ze kunnen onder andere heel druk worden of zich juist terugtrekken, minder goed slapen, emotioneler zijn en soms zie je dat de concentratie en/of prestatie op school afneemt. Het is goed om hier alert op te zijn.”

Emielenne: “Geef aandacht aan wat het kind doormaakt. Het gevoel en de emotie van het kind mag er zijn.” Bert geeft aan dat kinderen loyaal zijn aan hun ouders. “Ze zeggen niet uit zichzelf: ‘Denk ook aan mij!’ Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat ook de omgeving ouders steunt en hen wijst op de mogelijkheden om ondersteuning in te schakelen. Doe dit in het belang van het kind.” Ilse: “Grootouders moeten vaak ook opletten dat ze geen partij voor één van de ouders kiezen. Kies partij voor het kind.”

Een gescheiden ouder vertelt: “De CJG-cursus Positief Opvoeden voor gescheiden ouders heeft mij geholpen om me nog beter te kunnen verplaatsen in de gevoelens van mijn kinderen. Zij verhuizen iedere week van huis naar huis en vertellen mij met grote regelmaat dat dit niet hun keus is. De cursus heeft mij ook in gesprek gebracht met gescheiden ouders die bijna allemaal vergelijkbare situaties meemaken, het schept een band te voelen dat je niet alleen staat.”

Wat kunnen ouders doen?
Ouders zijn vaak druk met het ouderschapsplan, de financiën en hun huisvesting. Emielenne: “Dat zijn ook grote zorgen, maar je kinderen moeten op 1 staan.” Ilse: “Wat heel erg helpt, is al vooraf contact met ons opnemen. Ik denk graag met ouders mee die hun kinderen willen vertellen dat ze uit elkaar gaan. We bereiden dat gesprek samen voor. Hoe geef je in kindertaal voldoende informatie zodat kinderen op bepaalde hoogte snappen wat er gebeurt. Doe dit goed, je kunt het nooit meer over doen.”

Bert: “Kinderen zijn snel geneigd zich schuldig te voelen.” “Ja precies,” vertelt Ilse, “conflicten van ouders gaan vaak over opvoeding waardoor kinderen denken dat het aan hen ligt. Ik kijk samen met de ouders naar wat ze wel of niet kunnen vertellen, zij kennen hun kind het beste en weten wat het wel of niet kan begrijpen.”

Bert: “Ik ben blij dat we met het CJG dit soort ondersteuning aan ouders bieden. We zien vaak dat kinderen op latere leeftijd nog last hebben van een echtscheiding. Dat willen we voorkomen.” Emielenne: “Ouders moeten vooral niet schromen om contact op te nemen, het kan je alleen maar helpen in deze lastige tijd.”

Hebben jullie alvast 1 belangrijke tip voor ouders?

Ilse: “Blijf het samen doen, ouderschap blijft. Je bent ex-partner maar geen ex-ouder. Kinderen zijn heel flexibel, ze kunnen echt wel mee in de verandering. Als je het als ouder maar goed oppakt.” De komende twee maanden is de campagne te zien via diverse kanalen van zowel de gemeente Noordwijkerhout als CJG Noordwijkerhout.

Heb je vragen over kinderen in een scheidingssituatie? Je kunt bij het CJG terecht voor advies en ondersteuning. Maar ook voor bijvoorbeeld een gespreksgroep (KIES) voor kinderen in scheidingssituaties of voor een training Positief opvoeden voor gescheiden ouders (start 17 september!). Houd ook de aankondiging in de gaten voor het poppentheater over scheiden op woensdag 14 november.

Meer informatie en advies over de campagne en het aanbod van het CJG is te vinden op www.cjgnoordwijkerhout.nl/echtscheiding.

Tekst en foto CJG-Noordwijkerhout.