Datum: 04-08-2020 - 07:48
07
sep
'18
Dagboek Oranjefeest: donderdag. (foto's: klootgooien, schatgraven + update verslag viswedstrijd - vogelschieten)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Dagboek Oranjefeest: donderdag. (foto's: klootgooien, schatgraven + update verslag viswedstrijd - vogelschieten)

De Oranjefeesten van 2018 in Noordwijkerhout zijn afgelopen weekend van start gegaan, met op zaterdagavond de GlamourBingo in Café vd Geest en zondag de Baggerloop. De Oranjevereniging vervolgde op maandag en dinsdag met verschillende activiteiten het programma, klik hier voor een fotoverslag van de maandag en een fotoverslag van de dinsdag...

De woensdag ging bijzonder nat van start bij het Tonknuppelen maar dat mocht uiteindelijk de pret toch niet drukken, paraplu's, partytenten en zelfs een aanhangwagen zorgden ervoor dat de meeste deelnemers tijdens het niet gooien droog stonden. Perry Cockheijt ontving deze ochtend de Ron van den Burg Wisselbokaal, klik hier voor het fotoverslag.  Voor alle andere activiteiten van de woensdag, klik hier.

Donderdag is helaas alweer de laatste dag van de Oranjefeesten van 2018, maar er is nog wel van alles te beleven in ons durrepie. Donderdagochtend was er al heel vroeg een viswedstrijd in de Leidsevaart (zie verslag hieronder) en iets later ging het vogelschieten van start in het gebouw van de Schietvereniging De Duinschutters. Op het dakterras van Munnekeweij vond op deze locatie voor de laatste keer het oud-Noordwijkerhoutse spel het 'Klootgooien' plaats, vanaf volgend jaar zal dit spel gespeeld gaan worden in de binnentuin van Puyckendam.

Na de flinke hoeveelheid regen van de afgelopen dagen was het bollenland van de familie Warmenhoven doorweekt van het water en kon het schatgraven daardoor bijna niet plaatsvinden. Gelukkig was er toch nog een oplossing want aan de overkant van de Schippersvaartweg lag een stuk grasland die men mocht gebruiken. De Oranjevereniging had de buisjes verstopt in het hoge gras en zo werden de kinderen niet echt vies (jammer voor de fotografen) maar wel een beetje nat en gingen ze met mooie prijs naar huis.

'Helaas' slechte vangsten kermiswedstrijd 2018.
Voor de zevende keer werd er in het kader van de Oranjefeesten, op donderdag 6 september de viswedstrijd vervist. Het parcours was weer uitgezet in de Leidsevaart achter het Keukenhofbos te Lisse. 36 vissers hadden zich opgegeven om met elkaar de strijd aan te gaan om de felbegeerde titel, “kermiskampioen 2018”. Vanaf zeven uur kon men bij de wedstrijdcommissie loten voor een plaatsnummer, heel belangrijk want, zoals de meeste vissers zeggen : het plaatsnummer 90% van de vangst uit maakt, want ja als je een nummer loot waar over het algemeen veel vis zwemt, dan is men voor wat de visplaats betreft in het voordeel. 

Iedere visser weet dat in de Leidsevaart veel kleine vis zit, dus diegene met de “vaste stok” gokken erop dat de grote bonusvissen deze dag niet zouden bijten, en de “feedervissers” was het juist andersom, die hoopten dat aan het einde van de wedstrijd een paar bonusvissen te vangen, zodat deze, de weegschaal na afloop zouden doen doorslaan. Om acht uur klonk het beginsignaal en snel werd er, zoals van te voren was verwacht, over het algemeen kleine visjes gevangen. Misschien lag het aan de stroming in het water of aan het weer, het was zwaar bewolkt en gisteren had het nog aardig geregend, wie het weet mag het zeggen, hier en daar werd er nog wel een klein visje gevangen, maar de grote vissen lieten het vandaag afweten.

Opvallend was wel dat de gehele familie “De Kan”, vijf man sterk, plaatsen naast elkaar hadden geloot. Na afloop werden de prijzen, bestaande uit waardebonnen, welke beschikbaar waren gesteld door Hengelsport en Dieren speciaalzaak W. van der Niet, uitgereikt aan de winnaar De eerste plaats bij de heren was voor Dick van Duijvenbode, vissend op staart met 3160 gram, de tweede plaats was, met 2530 gram, voor de kampioen van vorig jaar Marcel van den Burg, en de derde plaats was voor Siem Zuiderduin. Marian van den Burg werd eerste bij de dames met 790 gram. Rest ons namens HSV De Arnoud de Oranjevereniging nog te bedanken voor de prettige samenwerking en Hengelsport en Dieren speciaalzaak W. van der Niet voor de beschikbaar gestelde waardebonnen.

Vogelschieten SV De Duinschutters
Met een opkomst van 80 Deelnemers bij het vogel schieten begonnen we om kwart over negen aan de eerste Vogel. De Vogels hadden dit jaar voor het eerst 5 doelwitten (en de achterplaat was iets anders) waardoor er extra geschoten kon worden voor punten voor de 1e prijs Konings en Koninginnen schutter 2018. Daarna zijn er nog vogels voor de geldprijzen en funprijzen. Al met al een ochtend vullend programma. Helaas zijn niet alle groepen toegekomen aan de fun vogel, deze prijzen zijn uiteraard door loting wel uitgedeeld.

Bij de dames hadden we 17 deelnemers wat resulteert in een langere wachttijd wat uiteraard niet wenselijk is. Voor komend jaar gaan we (mits voldoende deelname) kijken of we hier 2 banen kunnen inzetten. Dit heeft te maken of er baaninstructeur en karabijn beschikbaar zijn. Indien er een dame met instructeurs licentie en karabijn beschikbaar is kunnen we de eerste stap al zetten.

Wij van de Oranjevereniging vonden het een intensieve maar zeer gezellige ochtend waarbij uiteindelijk toch 51 prijzen zijn uitgedeeld. Uiteindelijk had iedereen prijs, want er zijn altijd nog de rookworsten voor iedere deelname. Wij bedanken hierbij nogmaals de inzet van de vrijwilligers Schietvereniging De Duinschutters. We hopen u allemaal in 2019 weer terug te zien

Foto's BON. Foto viswedstrijd en vogelschieten PR.