Datum: 05-06-2020 - 16:57
11
aug
'18
Raad van State buigt zich over door gemeente opgelegde dwangsommen voor illegale bewoning op Gravendam.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Raad van State buigt zich over door gemeente opgelegde dwangsommen voor illegale bewoning op Gravendam.

De Raad van State buigt zich de komende tijd over het hoger beroep wat is aangespannen door een eigenaar van een bedrijfspand aan de Gieterij op industrieterrein Gravendam. De eigenaar is het niet eens met de opgelegde dwangsommen door de gemeente Noordwijkerhout,  omdat in het bedrijfspand arbeidsmigranten zouden zijn gehuisvest....

Volgens de gemeente is de bedrijfswoning zonder vergunning opgesplitst en dat mag niet. Noordwijkerhout eiste daarom al eerder € 20.000,- aan dwangsommen, omdat de verhuur van de ruimte illegaal zou zijn geweest. De eigenaar was al begonnen het bedrag in betalingstermijnen af te lossen, maar is daarmee gestopt en is hij dus nu in hoger beroep gegaan. Volgens de eigenaar van het bedrijfspand heeft hij als hoofdbewoner recht om inwonenden te huisvesten want het bestemmingsplan staat dat gewoon toe, gaf hij bij de zitting van de Raad van State aan.

Volgens de eigenaar van het bedrijfspand heeft de gemeente een nieuwe dwangsom opgelegd die kan oplopen tot zelfs € 50.000,-. omdat er nog steeds aan één persoon huisvesting geboden wordt. Hij beschuldigt de gemeente ook van het meten met twee maten, want waarom treedt de gemeente dan niet op tegen, volgens de eigenaar van de Gieterij, de bewoning van een bedrijfspand aan de Smederij.

De gemeente gaf bij de zitting aan dat daar wel degelijk is opgetreden en woont er inmiddels niemand meer in het betreffende pand. Een opgelegde dwangsom voor het pand aan de Smederij werd niet ingevorderd omdat het verhuren aldaar uiteindelijk is gestopt, terwijl het aan de Gieterij is doorgegaan; aldus een woordvoerster van de gemeente Noordwijkerhout. De Raad van Sate doet later uitspraak in deze zaak.

Bron Leidsch Dagblad.