Datum: 01-10-2020 - 10:47
06
aug
'18
Rijnland zet opnieuw waterstofperoxide in tegen blauwalg Oosterduinse Meer.
Geschreven door Hoogheemraadschap van Rijnland

Rijnland zet opnieuw waterstofperoxide in tegen blauwalg Oosterduinse Meer.

Het Oosterduinse meer in Noordwijkerhout kampt momenteel met blauwalg. Daarom wordt de plas op dinsdag 7 augustus behandeld met sterk verdunde waterstofperoxide. Op meerdere plekken in Nederland zijn op een zelfde wijze blauwalgen met succes bestreden. Door de vorming van blauwalgen is de waterkwaliteit in de plas niet altijd even goed...

Daardoor geldt vaak een zwemwaarschuwing of negatief zwemadvies. Binnen ons werkgebied behandelen we meerdere plassen met waterstofperoxide. De behandelingen zijn onderdeel van een onderzoek dat we doen in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira en de gemeente Noordwijkerhout.

Boot met injectiearmen
De plas wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden, op dinsdag 7 augustus behandeld (bij veel wind, regen of onweer wordt niet gevaren). Injectiearmen op een speciaal daarvoor ontworpen boot voegen de waterstofperoxide aan het water toe. De behandeling duurt ongeveer één dag.

Plas tijdelijk gesloten
Tijdens de behandeling en de dag erna is de plas gesloten. Zwemmen is dan niet toegestaan. Tijdens de proef houden we de waterkwaliteit en het effect van de behandeling nauwlettend in de gaten.

Geen risico voor gezondheid
Waterstofperoxide doodt in zeer lage concentraties specifiek blauwalgen. Blauwalgen missen een stof waarmee ze waterstofperoxide kunnen afbreken. Andere algen hebben deze stof wel en zijn daardoor minder gevoelig voor de peroxide. De concentratie waterstofperoxide die we aan de plassen toevoegen, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. De peroxide breekt binnen ongeveer één tot twee dagen volledig af tot water en zuurstof. Dus ook in het milieu blijft niets van de stof over.

Ziek van de blauwalg
Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren. Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden wanneer ze hiermee in aanraking komen. Ook honden zijn er gevoelig voor. Als een drijflaag gaat rotten, kan dit voor stankoverlast zorgen.

Meer informatie over blauwalg
Meer informatie over het Oosterduinse Meer en de proef met waterstofperoxide: 
www.rijnland.net/oosterduinsemeer.

Tekst: Hoogheemraadschap van Rijnland.

Foto's eerder uitvoering 2016 BON.