Datum: 25-06-2021 - 16:02

28
jul
'18
Keiebijters hopen dat de Noordwijkerhoutse politiek ingrijpt.
Geschreven door Bron: Leidsch Dagblad

Keiebijters hopen dat de Noordwijkerhoutse politiek ingrijpt.

Het bericht van afgelopen woensdag dat carnavalsvereniging de Keiebijters waarschijnlijk een dikke streep kan zetten door haar plannen met het voormalig Pesthuis op het Bavo-terrein is hard aangekomen bij de vereniging die al 53 jaar carnavalsfeesten organiseert voor bewoners van eerst de Sint Bavo en nu Rivierduinen en het Raamwerk in de Feesthal in Noordwijkerhout....

“Nare ontwikkelingen, heel verontrustend en heel zuur”, zegt Ronald Kat, die samen met Hans van Teijlingen en Jacques van Wieringen zich al bijna 10 jaar inzet voor een eigen onderkomen, maar dat dreigt nu onverwacht dood te lopen. Want deze week werd bekend dat die plannen vrijwel zeker van de baan zijn.

De Dierenhoeve ziet een samenwerking met De Keiebijters en ook met Kinderopvang De Boomgaard, toch niet zitten en heeft inmiddels -nog vertrouwelijke- eigen plannen voor het Pesthuis en omgeving ontwikkeld. Plannen die zouden worden omarmd door de gemeente én door de projectontwikkelaar die de komende jaren op het voormalig Bavo-terrein de wijk Landgoed in den Houte bouwt.

“We snappen werkelijk niet waar dit opeens vandaan komt”, zegt Kat die al minstens tien jaar aan de plannen werkt. “We hebben al maanden geleden een plan van aanpak bij de gemeente ingediend, nadat nota bene vanuit de gemeente daartoe een verzoek kwam. Vervolgens horen we heel lang niets en dan opeens het bericht dat ze kennelijk alleen met De Dierenhoeve doorgaan. Dit is een domper, voelt niet goed en is ook niet eerlijk.”

Ronald Kat wijst erop dat De Keiebijters al behoorlijk wat kosten heeft gemaakt, bijvoorbeeld aan sondering (bepalen van draagvermogen), tekenwerk en calculatie en het inschakelen van externe adviseurs. “Omdat we stellig de indruk hadden dat het de goede kant uitging, hebben we het spaargeld dat is opgebracht door de leden durven uitgevenvaan een professioneel, conceptueel businessplan. Dan lijkt nu alles voor niets te zijn geweest. Dit is heel zuur”, zegt Kat.

In ‘het voeren van een moddergevecht via de media’ heeft Kat geen trek en daarom onthoudt hij zich van commentaar op de opstelling van De Dierenhoeve. “We hopen eerlijk gezegd dat de Noordwijkerhoutse politiek ingrijpt. Dat de raadsleden, om het maar eens plat te zeggen, ballen tonen en flink vragen gaan stellen. Want met uitzondering van wethouder Henri de Jong schijnt niemand daar te weten hoe het precies zit. Ik hoop dat de gemeenteraad het voor elkaar krijgt dat de partijen weer rond de tafel gaan.”

Want De Keiebijters legt zich nog niet bij de situatie neer, wil Ronald Kat maar zeggen. “Nee natuurlijk niet. Hoewel we inmiddels veel meer doen dan dat, is de kern van ons bestaan het organiseren van carnavalsfeesten voor mensen met een beperking. Ik zou het vreselijk vinden als dat voor ons dorp verloren gaat.”

Update: link naar ingezonden brief Carnaval der Dieren aan de Gemeente Noordwijkerhout (zie ingekomen stukken op website Gemeente Noordwijkerhout).

Bron Leidsch Dagblad / Paul de Vlieger.

Luchtfoto Pesthuis BON.