Datum: 08-08-2020 - 01:19
27
jul
'18
Gemeente Noordwijkerhout en Regenboogschool gaan voor een groener schoolplein.
Geschreven door Gemeente Noordwijkerhout

Gemeente Noordwijkerhout en Regenboogschool gaan voor een groener schoolplein.

In alle rust wordt een deel van de verharding op het schoolplein van De Regenboog verwijderd. Nu de leerlingen en leerkrachten genieten van hun welverdiende zomervakantie, kan deze klus veilig geklaard worden. Na de vakantie leggen de ouders, leerkrachten en leerlingen op de vrijgekomen plek beplanting en een ondergrond van snippers aan. Samen werken ze...

aan de vergroening van het schoolplein.

Remy Lubbe, ouder en voorzitter van de medezeggenschapsraad van De Regenboog vertelt: “We willen de kinderen meer uitdaging bieden en sport en spel stimuleren. Het schoolplein wordt daarom omgetoverd tot een belevingsplein. Beton en stenen maken plaats voor planten en natuurlijke materialen. Er komen grote keien om op te klauteren en volgend jaar zal er een heuse moestuin aangelegd worden voor educatie.

Het plan is bedacht door de ouders en leerkrachten en we voeren het samen uit. We organiseren daarvoor een aantal klusdagen (klik hier voor een verslag van een klusdag). Ouders, leerkrachten en leerlingen steken dan samen de handen uit de mouwen. Een aantal betrokken ondernemers helpt ook mee.

Meeuwenoord Steengoed sponsort bijvoorbeeld de klimkeien, Heemskerk-Slootweg het compost en de houtsnippers en de gemeente helpt met sloopwerk en voert de vrijgekomen materialen af. Ook zijn we in gesprek over levering van snippergroen en de vervanging van één of meerdere speeltoestellen.”

Voordelen van meer groen
De gemeente Noordwijkerhout werkt graag mee aan het initiatief. Want een groen schoolplein biedt naast ontspanning en educatie ook andere voordelen. Het zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond zakt. Zo worden natte voeten en overbelaste riolen voorkomen. In de hele droge periode waar we nu mee te maken hebben, is de regen juist een welkome aanvulling voor de bodem en het grondwater. Zo ontstaat een gezonde voedingsbodem waar insecten en kleine dieren zoals vogels, vlinders en egels, voedsel en nestelplekken vinden. Een groene omgeving draagt dus bij aan het in stand houden van de natuur en speelt in op het veranderende klimaat.

Operatie Steenbreek
Een klimaatbestendige omgeving is belangrijk want heftige regenbuien en extreem warme dagen komen steeds vaker voor. Daarom is de gemeente aangesloten bij Operatie Steenbreek en is er subsidie beschikbaar voor het ontstenen van de tuin, de aanschaf van een regenton en de aanleg van een groen dak. Vergroen ook en lees meer over de mogelijkheden op de pagina duurzaamheidsregelingen en de website van het Duurzaam bouwloket.

Tekst en foto Gemeente Noordwijkerhout.