Datum: 04-07-2020 - 14:16
25
jul
'18
Keiebijters en Boomgaard ondanks indienen van 'Pesthuis' businessplan na 10 jaar toch met lege handen?
Geschreven door Bron: Leidsch Dagblad

Keiebijters en Boomgaard ondanks indienen van 'Pesthuis' businessplan na 10 jaar toch met lege handen?

Er lijkt plotseling een wending te komen in het een goede bestemming geven aan het gemeentelijk monument 'het Pesthuis' op het Bavo-terrein. De Carnavalsvereniging de Keiebijters is in overleg met o.a. de gemeente al bijna 10 jaar bezig om er samen met andere partijen een sociaal maatschappelijk cultureel centrum van te maken. De speciaal daarvoor opgerichte overkoepelende Stichting Carnaval der Dieren...

, onder leiding van voorzitter Alphons Morssink, heeft in opdracht van de Gemeente Noordwijkerhout daarvoor de mogelijkheden voor gezamenlijk gebruik van het Pesthuis verkend. Dat resulteerde in een uitgewerkt businessplan voor een ‘sociaal maatschappelijk cultureel centrum en landschapspark’ in en rondom het Pesthuis op het voormalige Bavo-terrein.

Keiebijters en Dierenhoeve zouden gezamenlijk het Pesthuis als clubhuis gaan gebruiken, met in een aangebouwde vleugel kinderopvang De Boomgaard. Verder zou de Engelse tuin naast het gebouw in oude staat worden teruggebracht en moest in de tuin ook een dierenweide komen.

Maar het plan lijkt volledig van de baan denkt voorzitter Alfons Mossink. “De Dierenhoeve heeft een eigen plan gemaakt. Wat de inhoud daarvan is, weet ik niet omdat het nog vertrouwelijk is, maar ons is wel bij een onderhoud op het gemeentehuis verteld dat de Keiebijters en De Boomgaard daar geen rol in spelen. De gemeente en ook de projectontwikkelaar van de Bavowijk schijnen dit nieuwe plan te omarmen. Keiebijters en Boomgaard zijn uiteraard not amused over deze gang van zaken. Die blijven met lege handen en 'een kater' achter.”

Vooral De Keiebijters worden getroffen, vindt Morssink. “Die club is al zeker tien jaar met het Pesthuis bezig en heeft veel tijd én geld in de plannenmakerij gestoken. Die vereniging had bovendien de financiering van een en ander al rond”, aldus de oud-wethouder. “Wat mij stoort”, vervolgt Morssink, “is dat de gemeente aan de overkoepelende stichting vraagt partijen bij elkaar te brengen. Vervolgens wil iedereen op één na, en met die ene gaat de gemeente dan verder. Terwijl er tonnen gemeenschapsgeld kunnen worden bespaard bij gezamenlijk gebruik van ruimtes.”

De Dierenhoeve-voorzitter Astrid Warmerdam zegt weinig zin te hebben de kwestie via de krant te gaan vechten, maar bevestigt wel dat er wat de boerderij betreft geen samenwerking komt met de andere twee partijen. “Het is gewoon geen gelukkige match. En dat is al heel lang bekend, want al in november 2016 zijn wij uit Carnaval der Dieren gestapt. Dat zij vervolgens toch zijn doorgegaan met plannen (Redactie BON: in opdracht van de Gemeente Noordwijkerhout) uitwerken, kan ik niet helpen.”

Warmerdam zegt ook dat er door De Dierenhoeve inderdaad een eigen toekomstplan is gemaakt waarbij ook externe partijen zijn betrokken. “Ons doel is De Dierenhoeve op een stabiele manier – liefst subsidievrij – te laten voortbestaan. Een boerderij waar de kinderen uit de streek graag komen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne dagbesteding hebben. Wij denken dat dat mogelijk is, maar de combinatie met de Keiebijters is geen gelukkige. Ook geraadpleegde professionele fondsenwervers zeggen dat onomwonden: ‘doe het niet, het is een handicap’. Voor ons was dat het laatste zetje om eruit te stappen.”

Over de inhoud van het eigen plan wil Warmerdam nu nog niet uitweiden. “Ik heb met de gemeente afgesproken dat we niet eerder dan na het zomerreces doen en daar wil ik me aan houden.” Verantwoordelijk wethouder Henri de Jong kan vanwege vakantie niet reageren.

Update: link naar ingezonden brief Carnaval der Dieren aan de Gemeente Noordwijkerhout (zie ingekomen stukken op website Gemeente Noordwijkerhout).

Bron Leidsch Dagblad / Paul de Vlieger.

Luchtfoto Pesthuis BON.