Datum: 08-08-2020 - 11:22
24
jul
'18
Japanse delegatie bezoekt Noordwijkerhout, nieuwe Gemeente Noordwijk en Hirado behouden stedenband.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Japanse delegatie bezoekt Noordwijkerhout, nieuwe Gemeente Noordwijk en Hirado behouden stedenband.

Op maandag 23 juli ontving loco-burgemeester Martijn Bilars een Japanse delegatie uit Hirado in de hal van het gemeentehuis. Deze delegatie brengt vanwege de stedenband met de gemeente Noordwijkerhout een bezoek aan ons dorp. Tijdens dit bezoek maakten zij ook kennis met vertegenwoordigers van de gemeente Noordwijk waaronder burgemeester Jan Rijpstra...

De intentie van de gemeentebesturen van Hirado en Noordwijkerhout en Noordwijk is namelijk, dat men de stedenband gaat meenemen naar de nieuwe Gemeente Noordwijk. De Japanse delegatie bestaat uit een gemeenteraadslid, een ambtenaar uit de zorg, een bloemist uit Hirado en de tolk Remco Vrolijk. Zij gaan de komende dagen de Bollenstreek verkennen waarbij men onder andere kennis maakt met Flowerscience en brengt de delegatie een bezoek  aan de Space Expo in Noordwijk. 

Het bezoek ging maandagmiddag van start met een ontvangst op het gemeentehuis in Noordwijkerhout, waar momenteel de foto-expositie van Hirado te zien is. Voorzitter van Stichting Stedenband Hirado Bart de Haas sprak in zijn toespraak over het uitwisselingsprogramma tussen de beide gemeenten en twee leerlingen van het Teylingen College vertelden over hun ervaringen van hun reis naar Japan.

In augustus 2016 ontving de gemeente Noordwijkerhout ook al een delegatie uit Hirado waarbij men toen een Japanse Maki-tree cadeau kreeg die destijds een mooi plaatsje kreeg in de tuin van het gemeentehuis. Ook dit keer had de Japanse bloemist een op termijn mooi bloeiend cadeau voor loco-burgemeester Martijn Bilars.

Gezamenlijk planten ze de verschillende stekken van de beroemde Japanse Azelea-plant in een pot, deze zullen later geplant gaan worden in de buurt van de Maki-tree. De Japanse delegatie hoopt hiermee op een verder bloeiende vriendschap tussen Hirado en Noordwijkerhout en straks met de nieuwe Gemeente Noordwijk.

Foto-expositie Hirado
In het gemeentehuis van Noordwijkerhout is gedurende de zomer een expositie ingericht over de stedenband. Er zijn foto’s te bewonderen in de vitrine en de bibliotheek over de uitwisseling tussen leerlingen van diverse Highschools uit Hirado en het Teylingen College in Noordwijkerhout. De foto’s geven een mooi beeld van de geschiedenis van de band tussen de gemeenten.