Datum: 09-07-2020 - 01:04
18
jul
'18
Dagboek Piet Beelen 'Nijmeegse Vierdaagse 2018'. (Dag 2 Wijchen + foto's)
Geschreven door BON / Piet Beelen

Dagboek Piet Beelen 'Nijmeegse Vierdaagse 2018'. (Dag 2 Wijchen + foto's)

Dinsdag 17 juli is de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan, ieder jaar doen ook weer verschillende 'diehard' wandelaars uit Noordwijkerhout en De Zilk aan mee de 30, 40 of 50 km lange wandeltocht rondom Nijmegen. De redactie BON heeft Piet Beelen uit de wijk Mossenest, net als vorig jaar weer kunnen strikken (heeft dit jaar wel wat gekost!)...

 om een dagboek bij te gaan houden en zo kunnen we weer vier dagen lang de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 5e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht.

Piet loopt dit jaar in het gezelschap van zijn zoon Sjoerd (3e) en vriend Jaap (1e), zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts...... met nog 47.431 andere deelnemers de dagelijkse tocht van 50 km (maar ook van 30 en 40 km) lopen.

Je kunt Piet en Sjoerd volgen via de app (alleen met Android) van de Vierdaagse 2018, Sjoerd onder nummer 50E693 en Piet onder nummer 50B388.

Dagboek deel 3: Dag 2 Wijchen.

Woensdagochtend 3:00u, de wekker gaat en wij komen uit bewusteloze toestand om de 2e dag, de dag van Wijchen, te gaan lopen. Op routine een broodje, de schoenen aan en op naar de Wedren. Jaap mag, vanwege zijn geweldige fiets, een kwartiertje eerder vertrekken vanaf de camping, we halen hem wel in.

Op de Wedren is het weer een drukte van jewelste maar de start is een stuk vlotter dan dinsdag. We lopen richting het Radbout om daarna richting Alverna te wandelen. De uitzwaaiende stappers maken weer een hels kabaal, het blijft een aparte gewaarwording in de vroege ochtend. Vlak voor Alverna hoor ik een jonge jongen zeggen dat hij van plan is om heel vroeg zijn zonnebril op te doen, dan ziet men zijn tranen namelijk niet.

Alverna is ook vroeg op, de boxen staan te schallen en de plaatselijke Koetillers spelen vanaf een loopbrug hun beste nummers. Mocht ik al vergeten zijn waarom ik ook alweer in Nijmegen wil lopen weet ik nu weer waarom, wat een prachtig feest is dit van het begin tot de laatste kilometers. Overal zingende mensen, gejuich, gejoel, aanmoedigingen, je waant je een held, we worden er gewoon wat verlegen van!

De muziekkeuze is gevarieerd, je loopt van marsmuziek naar apres ski knallers en van disco naar dance classics, de meest populaire meezingers zijn wellicht interessant voor mijn nummer ik 2 dames vrienden, the Pianoman en Sweet Caroline voeren de top aan maar een nummer als 'de bel' word ook graag gehoord (Frank, let je op). Voor de Keietoeters ook genoeg inspiratie maar die verklap ik hier niet.

Vanaf Alverna gaan we voor de 1e doorkomst door Wijchen en wandelen in strak tempo richting Balgoij. Onderweg ontmoet ik 2 dames (namen vergeten te vragen) uit Noordwijkerhout die mij niet kennen omdat ik Zilkse roots heb, zij kennen de Zilk als buitenwijk van Noordwijkerhout, tja..dat kan ik natuurlijk niet helpen. Ze lopen wel prima vandaag en hebben het prima naar het zin! Bij ons loopt het ook prima, Jaap heeft wat blaren waar hij graag over vertelt aan zijn medewandelaars (ik denk dat het komt omdat wij om de 5 minuten vragen of ze nog zeer doen)

In Balgoij doen we de 1e stop, soepje en een lekker bakkie. De plaatselijke kapel heeft het afgelopen jaar flink geoefend maar met een dove dirigent heeft het niet geholpen...als de soep op is dan maar snel de dijk op richting Niftrik. De temperatuur is goed vandaag, lekker zomers weer met een heel klein briesje zodat de dijk in een lekker tempo gelopen kan worden en we 7 kilometertjes later in Niftrik een broodje gebakken ei kunnen halen, heerlijk. Snel nog even de waterflessen vullen waar we Isostar tabletten aan toevoegen, een beetje zout, een beetje zoet dus alles wat ons op de been moet houden.

De saaie polderweg richting Wijchen is minder saai met de muziekbox van Sjoerd, dankzij zijn spotify playlist schalt er van alles door de polder, van K3 tot CCR en groeit de groep om ons heen gestaag. We arriveren in Wijchen, het bolwerk van het feest vandaag, de Magic Mile met een kilometer dezelfde muziek, de aangeboden lekkernijen zoals tomaat, komkommer en heel veel dropjes voor Jaap.

Het aangetreden gemeentebestuur, de militaire kapel en een uitzinnige bevolking, dit is een feest ala carnaval in Kokkerhout maar dan vermenigvuldigt met een factor 10. Na Wijchen volgt Beuningen dat niet onder doet voor hun Wijchense vrienden, het zomerweer maakt dat iedereen op straat is, feest, feest en nog eens feest. We genieten met volle teugen, het wandelen gaat perfect, lekker als alles klopt!

De laatste stop is bij de wandelbond, we maken ons op voor het saaie stukje naar Weurt en Nijmegen. Zilker Ronald de Jong staat bij de afslag richting Weurt te pauzeren met zijn Justitie wandelgroep, maar heeft ons niet in de gaten. We lopen langs de camping waar Wil Duivenvoorde met echtgenote ons toezwaaien en ontmoeten nog even een geëmigreerde Noordwijkerhouter met een Lisse vlaggetje op zijn tas. Dan richting de sluis en daarna over een saai industrieterrein Nijmegen in, de warmte slaat als een deken neer, want de zon is inmiddels op volle kracht. Het is echter minder taai dan voorgaande jaren en als we de woonwijken inlopen wacht ons een prachtig ontvangst.

We krijgen ijsjes, heerlijk en voor we het weten staan we op de Waalkade waar een compleet festivalterrein is gemaakt (Loungefest XXXXL) we treffen Agnes Klinkenberg (wereldberoemd in De Zilk vanwege de Duinpan) en haar zus Gerjo (woont al jaren boven de Lidl in Noordwijkerhout). Zij wachten op hun broer Pim die de 30 loopt. Snel lopen we door, we zijn er bijna denken Sjoerd en ik want Jaap gaat voorop lopen, en beklimmen de opgang naar Nijmegen, een colletje van de buiten categorie.

De stad is roze gekleurd vanwege roze woensdag, in eerdere jaargangen vroeg ik mij al af wat geaardheid met wandelen te maken heeft (niets naar mijn mening) maar feest is het wel. Dragqueens zingen uit volle nepborsten vanaf een aantal podia, ongelooflijk wat een feest, prachtig!

Op de Wedren worden we om 14:00u binnen gescand, nieuw knipkaartje, Radlertje drinken en dan snel naar de camping om aan de weg het laatste peloton wandelaars aan te moedigen. Om kwart voor 4 houden we dit voor gezien, iedereen die nu nog langskomt gaat de limiet van 17:00u niet halen, sneu maar het blijft nu eenmaal een wandel prestatie tocht.

Japiejoo heeft nog wat blaartjes toegevoegd aan zijn verzameling en laat deze even snel prikken en afplakken, verder is de schade beperkt en duiken we de rust in. Even de tassen klaarzetten voor morgen en dan vroeg onder de wol, morgen Groesbeek en de 7 heuvelen en bezoek van de sponsor, dat betekent klimmen en dan netjes de shirtjes recht...

Dagboek deel 2: Start van de Vierdaagse met dag 1 Elst.

Dagboek deel 1: Voorbereiden op de Vierdaagse!

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.