Datum: 16-06-2019 - 14:57
14
jul
'18
'Menken melk' is weer terug van weggeweest. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

'Menken melk' is weer terug van weggeweest. (foto's)

In de vorige eeuw was het een begrip 'De Menken Melkfabriek'. Het consumptiemelkbedrijf van Leen Menken werd in 1925 opgericht in Oegstgeest en later groot geworden in Wassenaar. In 1970 fuseerden Menken met melkfabriek De Landbouw van Theo (De kat) Heemskerk uit Noordwijkerhout. Deze Noordwijkerhoutse melkfabriek stond in het centrum van ons dorp (zie foto's).....

natuurlijk op de plek van het huidige Landbouwplein. In ons dorp is nog steeds een stukje van de Menken-Landbouw geschiedenis te bewonderen in museum het Melklokaal van Johan Duivenvoorde

Het in 1970 nieuw gevormde bedrijf Menken-Landbouw bleef groeien en richtte zich eveneens op de exportmarkt. Het leverde producten aan onder meer het Midden-Oosten en Haïti. In 1988 fuseerde Menken-Landbouw met 'Van Grieken' tot 'Menken Holding'. Melkunie had een aandeel van 40% in de holding.

Het familiebedrijf van 'Menken' en van 'Van Grieken' werd in 1998 via een managementbuy-out volledig overgenomen door Campina Melkunie. Daarmee verdween het merk Menken uit de schappen van de supermarkten. Maar de naam Menken is weer terug van weggeweest. Vanaf nu liggen drie nieuwe zuivelproducten weer in de koeling van de supermarkt.

De vierde generatie heeft nu het familiemerk terug op de markt gebracht. Menken volle melk, karnemelk en vanille vla zitten niet in een glazen fles of in een pak maar in een kunststof fles. De drie jonge ondernemers Daan (29), Annelot (27) en Ward (24) Menken zeggen dat ze niet bang zijn om op een andere manier naar zuivel te kijken.

Ward Menken: 'Natuurlijk, melk is melk en vla is vla. We maken het niet mooier dan het is, maar we willen ook niet verbleken in het zuivelvak. We willen de consument weer laten ervaren wat de meerwaarde van een echt ambachtelijk product is. Zonder gedoe, rechtstreeks van de koe.'

Er is één grote verandering: de melk komt nu uit een fabriek in Molenaarsgraaf in de Alblasserwaard. Deze nieuwe fabriek staat pal naast de koeienstal met 250 koeien van boer Ad waar de melk kersvers vandaan komt.

Klik hier voor meer informatie over de huidige Menken producten. De Menken producten zijn ook al in Noordwijkerhout te verkrijgen en wel bij Albert Heijn in de Zeestraat.

* Klik hier voor een promo-filmpje van Omroep West.
* Foto 1 t/m 3: oude foto's Melkfabriek de Landbouw > NoVaTo.
* Foto 4 t/m 7: zuivelmuseum Het Melklokaal > BON
* Foto 8: de huidige initiatiefnemers Ward,  Annelot en Daan Menken. > PR
* Foto 9: huidige melkproducten > PR