Datum: 28-09-2021 - 00:22
25
jun
'18
Maestro: uit de kunst!
Geschreven door De Harpe Davids

Maestro: uit de kunst!

Het hele jaar door leidt onze vijfde Maestro, Leontine van der Klugt, een teruggetrokken bestaan in het pittoreske, kneuterige en gezellige Noordwijkerhout. Tijdens het carnavalsseizoen echter kent het hele dorp haar als “De Buuf” Ze heeft jarenlang aan veel carnavalsevenementen meegedaan. Liedjesfestival, Tonneprossen, kinder- én grote optocht...

er is niet één evenement waar ze niet, samen met de 11-jes minimaal 1 winnende trofee heeft gewonnen. Dan heb je wel een reputatie. Maar wanneer na as-woensdag de rust in het dorp weerkeert, is ze gewoon te vinden in haar atelier. Haar creatieve brein leeft zich uit met verf op doek, papier of plexiglas. Of ze geeft workshops. Ze kan en mag daar volledig mezelf zijn.

Toen ze gevraagd werd mee te doen aan deze Maestro moest ze lachen. Past haar naam tussen die prominente deelnemers? Maar ze voelt zich vereerd! Iedereen is natuurlijk even gemotiveerd als zij. “Kunst is emotie.” Zonder emoties geen kunstwerk. Muziek is óók kunst… maar muziek is nóg meer emotie. Huilebalk als ze is voorziet ze tranen bij deze Maestro. Maar ze stort zich met ziel en zaligheid in het avontuur. Gelukkig duurt het nog even voor de strijd losbarst.

Onze zesde deelneemster is Els Bax. Ze is ook kunstenaar: ze is namelijk fotograaf van beroep. Ze is al jarenlang gepensioneerd, maar juist omdat fotografie kunst is, blijft ze ermee bezig. Het blijft voor haar een vorm om te laten zien op wat voor manier ze naar de wereld kijkt. Ze is iedere dag op het strand te vinden om foto’s te maken. Die stuurt naar het weerbericht van bijvoorbeeld RTL4 en de NOS.

Ze voelt zich op en top Noordwijker, al is ze dat niet van geboorte. Haar roots liggen in Brabant. Ze woont op slechts 400 meter van de zee. daar woont ze, doordeweeks alleen maar in de weekenden samen met haar vriend. Meedoen met Maestro is een hele eer. Maar tegelijk een hele uitdaging: ze bekent dat ze geen noot kan lezen…

Het tv-programma bekijkt ze met genoegen en met bewondering voor de durfallen die daar maar staan. Zelf durft ze eigenlijk helemaal niet. Ze kijkt liever dan dat ze bekeken wordt. Maar omdat ze het hele gebeuren zeer waardeert, wil ze er van harte zich voor inzetten. Over haar eigen kansen valt weinig te zeggen: ze heeft de anderen nog niet bezig gezien. Ze hoopt maar dat ook die niet kunnen dirigeren.

Klik hier voor deelnemers 3-4: Ook bestuurders dirigeren. (politiek)

Klik hier voor deelnemers 1-2: Maestro brengt muziek in het leven. (Prins carnaval)

Foto´s PR. (Leontine van der Klugt en Els Bax)