Datum: 08-08-2020 - 02:05
08
jun
'18
Muziekverenigingen uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk bundelen hun krachten.
Geschreven door Muziekverenigingen uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk

Muziekverenigingen uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk bundelen hun krachten.

De nieuwe gemeente Noordwijk kent na de gemeentelijke fusie zes muziekverenigingen. In het kader van die fusie hebben de muziekverenigingen afgesproken de krachten te bundelen en gezamenlijk op te trekken. De muziekverenigingen bestaan al vele tientallen jaren. Een aantal heeft het 100-jarig bestaan gevierd of gaat dit binnenkort doen....

Zij nemen een niet weg te denken plaats in in de gemeenschappen van Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Daarmee kunnen zij met recht tot het cultureel erfgoed van de betrokken kernen worden gerekend. De verenigingen tezamen bieden aan honderden leden, jong en oud, een muzikale basis om hun favoriete hobby, het maken van muziek, te beoefenen. Ook zorgen zij voor de muzikale omlijsting van diverse publieke evenementen, zoals Koningsdag, Dodenherdenking, Sinterklaasintocht, Kerstwandeling en ensembles in de kerk.

De muziekverenigingen dragen op deze manier bij aan de identiteit van de nu nog aparte gemeenten. Daarnaast verzorgen de verenigingen de muzikale opleidingen. Op dit gebied bestaat er ook een goede samenwerking met de basisscholen. Voor deze educatieve taak kunnen de
muziekverenigingen rekenen op financiële ondersteuning vanuit de gemeenten. Door allerlei acties, van het werven donateurs en sponsors tot het houden van loterijen en deelname aan de Anjeractie, proberen de verenigingen financieel gezond te blijven.

Maar zonder gemeentelijke ondersteuning gaat dat niet lukken. Over het subsidiebeleid, gericht op de muzikale opleiding en op de ondersteuning van de verenigingen, na 2019 bestaat bij de verenigingen onduidelijkheid. De voorzitters zijn bereid om samen met het college van B&W van de nieuwe gemeente Noordwijk mee te denken en te praten over de vormgeving van het subsidiebeleid na 2019. 

In het kader van de komende gemeentelijke verkiezingen vragen de voorzitters in een pamflet aan de politieke partijen om zich in de verkiezingsprogramma’s duidelijk uit te spreken over het na de fusie te voeren cultuurbeleid. 

De voorzitters van: 
Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc, Dolf Hulspas, 
R.K. Fanfarekorps Excelsior, Janine Passchier,
Chr. Muziekvereniging De Harpe Davids, Bas van der Tang,
Muziekvereniging Echo der Duinen, Koos van Beelen
Drumfanfare Altesa, Ronald Buijsman,
Harmoniekapel Crescendo, Dorus Vissers.