Datum: 20-08-2019 - 00:22
  
20
me
'18
Raponsel laat de jaren zestig herleven in ‘De Bonte Sixties!
Geschreven door Raponsel

Raponsel laat de jaren zestig herleven in ‘De Bonte Sixties!

Na de succesvolle reeks voorstellingen over de jaren zeventig gaat Raponsel begin juni nog verder terug in de tijd. De roerige jaren zestig: de tijd van de toenemende welvaart waarin de lonen omhoog gingen en de consumptiemaatschappij een aanvang nam. Voor iedereen een koelkast, een elektrische wasmachine, een mixer én een televisie...

Heel Nederland keek naar Swiebertje, Pipo en Pippi, Flipper, Peyton Place, Ja Zuster Nee Zuster en het Schaep met de 5 Pooten. En alles in zwart/wit. Het was de tijd waarin de vijfdaagse werkweek werd ingevoerd waardoor er veel meer tijd was om te recreëren: vaker op vakantie (ook naar het buitenland) of gezellig picknicken in de berm langs de snelweg. En ook meer tijd om na te denken over jezelf, of je wel ‘happy’ was en als je dat niet was ging je naar de psychiater…

Het was de tijd waarin de verzuiling begon af te brokkelen en de ontkerkelijking werd ingezet. De tijd van de emancipatie, de tweede feministische golf, de pil en de vrije liefde. De tijd van John F. Kennedy, Martin Luther King, Che Guevara, Twiggy en Cassius Clay. Mies Bouwman opende een dorp en Neil Armstrong wandelde als eerste mens op de maan.

Het was de tijd van musicals en films als The West Side Story, Who’s afraid of Viriginia Woolf, Easy Rider, The Sound of Music, My fair Lady, Heerlijk duurt het langst en Hair. En alles moest anders. Het was de tijd voor en van de teenagers. Met eerst nog Anneke Grönloh, Rob de Nijs, Johnny Lion en Willeke Alberti als enorm fijne jeugdidolen.

En later werden dat Cliff Richard, Elvis Presley, Bob Dylan, Janis Joplin, Dusty Springfield, the Rolling Stones en natuurlijk John, Paul, George en Ringo. De tijd van de demonstraties tegen het gezag, de happenings bij het Lieverdje in Amsterdam: het Magisch Centrum van de hele wereld met de sit-ins, teach-ins. De tijd van Provo. Krenten uitdelen en in de schouwburg met tomaten gooien: aksie, aksie, harde aksie! En dat allemaal liever langharig dan kortzichtig.

De humoristische voorstelling DE BONTE SIXTIES wordt gespeeld in de theaterzaal van de Schelft in Noordwijkerhout op:
Vrijdagavond 1 juni – 20.00 uur
Zaterdagmiddag 2 juni – 14.00 uur
Zaterdagavond 2 juni – 20.00 uur
Zondagmiddag 3 juni – 14.00 uur

Entree: 20 euro. En dit is inclusief de koffie, thee en verschillende hapjes en drankjes. Het publiek zit gezellig aan lange tafels en alles uit de jaren ’60 komt deze avond voorbij. Met ludieke toneelscènes, cabaret en heel veel mieterse livemuziek.

Reserveren:
Margret Zonneveld – 06 29366331
Rini van Kaam – 06 11134428
Jos van Varik – 06 – 46121637
of via de website: www.raponsel.nl

Foto's Richard van Egmond.