Datum: 12-05-2021 - 20:00
13
me
'18
Peter van den Berg ontvangt NVA-jubileumspeld bij 25-jarig lidmaatschap Toneelvereniging ODI. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Peter van den Berg ontvangt NVA-jubileumspeld bij 25-jarig lidmaatschap Toneelvereniging ODI. (foto's)

Op zaterdagavond 12 mei werd na de uitvoering van de heerlijke komedie 'Zwerfvuil' in de toneelzaal van de Schelft, een zeer gewaardeerd lid van Toneelvereniging ODI in het zonnetje gezet. Dit keer betrof het een 25-jarig lidmaatschap van ODI en was het Peter van den Berg die uit handen van burgemeester Goedhart...

een oorkonde ontving en de zilveren jubileumspeld van de Nederlandse Vereniging Amateurtoneel door de burgemeester kreeg opgespeld. 

Speech burgemeester Goedhart:

Geachte toneelliefhebbers,

Wat hebben we genoten zojuist van de uitvoering van komedie Zwerfvuil. Fantastisch om zelf te aanschouwen wat een cultuuraanbod we zoal hebben in Noordwijkerhout, een vereniging om trots op te zijn en straks nog veel meer potentie heeft als we vanaf 2019 een nog grotere gemeente zijn.

ODI heeft zijn thuisbasis hier in de Schelft, treedt ook elk jaar in de Duinpan in de Zilk op. Echter heeft men alweer een tijd een samenwerking met HTIOS uit Noordwijk en dat nog voordat de fusieplannen er lagen, sindsdien treedt men ook op in de Muze in Noordwijk. Dit stuk is 2 weken terug daar ook 2 maal gespeeld! Ik kom daar straks nog even op terug.

Het is een genot te gast te zijn bij ODI, de toneelvereniging van Noordwijkerhout, die niet weg te denken is en al weer ruim 67 jaar allerhande toneelstukken voor u op de planken brengt. Ondanks dat men de AOW-leeftijd heeft bereikt is men nog steeds springlevend, gelet op de uitvoering van zojuist en de volle zaal op deze avond.

Nu weet u ook wel dat een vereniging bestaat bij de inzet van de leden. Zonder leden geen vereniging, sommige zijn kort lid en sommige zijn er al bijna hun hele leven bij betrokken. Hebben al de ups en downs meegemaakt. Één van die leden is toevallig hier aanwezig. En niet als toeschouwster, nee een zeer actieve taak vanavond. Peentjes zweten zoals men dat noemt, achter de schermen, de regisseur!

Peter van den Berg, mag ik je vragen even naar voren te komen.

Dames en heren, hier staat zo’n lid van ODI welke dus al zeer vele jaren en zeer actief aanwezig is. 25 jaar is hij ondertussen lid van ODI. Beste Peter, als ik zo vrij mag zijn, wellicht heb je in de loop van de avond al wat vermoedens gehad. Of misschien had je wel het idee, wanneer gaat het eigenlijk een keer gebeuren. 

En weet je Peter, eigenlijk heb je onbewust meegeholpen naar deze avond toe. Vorige week dinsdagavond heb je zelf nog lopen snuffelen in je eigen 25-jarige geschiedenis en daarover verhaald. De oude boeken ingekeken waarvan je niet eens wist dat ze lagen in jullie verenigingsgebouw, hier aan de andere kant van de Schelft.

Je was verrast bij het zien van die oude programmaboekjes van stukken waarin je zelf gespeeld hebt, het zien van die oude foto’s van toen. Ook jouw 25-jarige geschiedenis binnen ODI ligt daar vast opgeslagen voor het nageslacht, vanaf jouw tienertijd dus.

Dames en heren, Peter is in al die 25 jaar actief geweest met zowel spelen, zomaar even wat stukken en rollen:

- Liefde half om half in maart 1996, een van origine Engels stuk afspelend in de 50tiger jaren. Een stuk vol intriges, wantrouwen en uiteindelijk vertrouwen. Je speelde Frank Foster in een decor wat voor de ene helft in de ene huiskamer speelde en in de andere helft van die andere huiskamer. Weet je het nog?

- Gevaarlijke overgang in november 1997. Ook alweer zo’n komedie net als vanavond. Haary de huurder was de rol die je toen glansrijk wegzette.

- Geen seks in Sussex, als pasgetrouwd man, toepasselijk speelde je Peter Hunter. Als je weet dat ook dat een Engels stuk is dames en heren, de naam Hunter en de titel van het stuk, een doldwaze komedie was dat dus!

- Som kan ‘ 3 is teveel’ ook daadwerkelijk zo zijn, in het najaar van 2002 was jij die 3de man.

- Het is hard werken op toneel onder al die warmen lampen. Hoe heerlijk kan het dan zijn relax op vakantie te gaan in het stuk ‘Groeten van de Veluwe’ in het voorjaar van 2005. Heerlijk rustig voor je caravan midden op de camping, of was het toch niet zo rustig, meneer Zwaanswijk?

Dat harde werken is ook direct een bruggetje naar ondertussen het zijn van regisseur, die andere Passie. Nu ik Passie zeg, dames en heren, hier staat ook de man die al jaren verbonden is aan de uitvoeringen van de Passie hier in Noordwijkerhout. Ook buiten ODI, of juist in samenwerking met ODI het paasverhaal brengend. Wat hebben we ook daar van genoten.

Terug naar ook de rol die je vanavond gespeeld hebt, de regisseur! Je wilde meer, eens kijken of die totale regie bij je paste. In 2012 heb je voor ODI je 1e stuk geregisseerd toch? Met het stuk 'Bedgeheimen'. Dat is je kennelijk zo goed bevallen dat je ondertussen elk jaar een stuk als regisseur vorm geeft, zoals 'Bed & Breakfast', ‘Dansen met de buurman’ en zo ook deze uitvoering van vanavond. En dan zelf ook nog meespelen in de andere stukken in die jaren. 

Dames en heren, Peter is wat dat betreft een echt toneelmens. Je wilt nog meer Peter, heb ik het goed begrepen dat je een opleiding wilt gaan doen op de toneelschool Amsterdam om het spelen en regisseren nog meer uit te diepen? 

En niet alleen toneelspelen en regisseren, je bent ook vaak te bewonderen geweest bijvoorbeeld als schminkende Clown op Clowntjesdag al die jaren hiervoor. Welk kind is er niet door hem geschminkt? Maar Peter is ook een tijd de verantwoordelijke voor de verenigingsruimte geweest, het Honk zoals ze binnen ODI zeggen.

Zei ik aan het begin al iets over de samenwerking met HTIOS, een aantal jaren terug heb je daar in een heel korte tijd een gastrol voorbereid, een speler aldaar viel een maand voor de uitvoering uit. De sfeer die je daar proefde, die paste ook goed hoe jij ODI beleeft.

Was dat niet het begin van de samenwerking tussen HTIOS en ODI? Mooi zoals jij daar een bijdrage aan geleverd hebt. Kijk wat dat betreft maar terug naar de uitvoering van vanavond, ODI en HTIOS hier zij aan zij in 'Zwerfvuil'. Dames en heren, hier staat dus een lid die in al 25 jaar ook echt een actief lid is geweest en nog steeds is. Hulde aan Peter.

Burgemeester Goedhart.

Foto's toneelstuk en uitreiking BON