Datum: 15-06-2021 - 02:43
01
me
'18
Wethouder Bert Gotink bezoekt op Koningsmarkt informatiestand STANdby 'HartVeiligWonen'. (foto's)
Geschreven door 'Ik ben STANdby'

Wethouder Bert Gotink bezoekt op Koningsmarkt informatiestand STANdby 'HartVeiligWonen'. (foto's)

De gemeente Noordwijkerhout is, samen met een enthousiaste groep vrijwilligers, al een tijdje bezig de gemeente ‘hartveilig’ te maken. Naast het werven van nieuwe burgerhulpverleners, presenteerden men onder toeziend oog van wethouder Bert Gotink tijdens Koningsdag de voorlopige resultaten van het project....

Zo was men aanwezig met een informatiestand en kon men een grote kaart van Noordwijkerhout bekijken met daarop alle geregistreerde AED’s. Op deze manier kon men nagaan of er in hun buurt een AED hangt, wellicht zelfs die 24/7 beschikbaar is. Mogelijk kent u een AED die nog niet op het lijstje staat. Samen maken we dit overzicht compleet. Daarnaast was er ook een oefen-AED en een oefen-reanimatiepop aanwezig waarbij er demonstraties werden gegeven hoe deze gebruikt konden worden.

In Noordwijkerhout en De Zilk staan momenteel meer dan 100 burgerhulpverleners en 20 AED’s STANdby (12x 24/7 beschikbaar) voor het geval er binnen onze gemeente iemand door een circulatiestilstand (hartaanval) getroffen wordt. In dat geval wordt een burgerhulpverlener (BHV) naar het slachtoffer gestuurd en een andere BHV’er haalt een dichtbij zijnde (geregistreerde) AED op. Samen starten zij de reanimatie en overbruggen hiermee de aanrijtijd van de ambulance. Acute hulpverlening in de eerste 6 minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven na een hartaanval te vergroten. 

HartVeiligWonen in Noordwijkerhout en De Zilk.
In juni 2017 is de gemeente gestart met het project HartVeiligWonen (HvW) met als doel de gemeente ‘hartveilig’ te maken. HvW gaat inmiddels verder onder de naam STAN Global, afgeleid van standby en een verwijzing naar de vrijwilligers die standby staan. Om het project te laten slagen zijn nog meer burgerhulpverleners en geregistreerde AED’s nodig. Iedereen die 18 jaar of ouder is en een reanimatietraining heeft gevolgd kan BHV’er worden. 

Een reanimatiecursus duurt gemiddeld vier uur. Cursussen worden aangeboden door lokale EHBO-verenigingen, particuliere instanties of kunnen op het werk gevolgd worden als onderdeel van een opleiding tot bedrijfshulpverlener. Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van een EHBO- en/of reanimatiecursus. Ook worden de verbruikskosten van een AED na inzet bij een reanimatie vergoed door de ambulancedienst. 

Aanmelden als BHV’er kan via de website van STAN Global. Hier kunnen ook AED’s aangemeld worden. Meld u aan als BHV’er of registreer uw AED, hiermee maken we Noordwijkerhout en De Zilk een veiligere plek om te wonen! Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Er is meer info te vinden op hartveiligwonen.nlstanglobal.com/nl en bij de lokale EHBO-vereniging Noordwijkerhout.