Datum: 03-06-2020 - 18:56
13
apr
'18
Oeps...'De grootste zuipschuiten' wonen o.a. in Noordwijkerhout.
Geschreven door RTL-Nieuws

Oeps...'De grootste zuipschuiten' wonen o.a. in Noordwijkerhout.

De grootste zuipschuiten van het land vind je in het Gooi, aan de kust en in het oosten van het land. In die streken is het percentage inwoners dat bekend staat als overmatige drinker het hoogst. Een overmatige drinker is iemand die per week gemiddeld 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol drinkt....

In heel Nederland is zo'n 1 op de 11 volwassenen (9 procent) een overmatige drinker. In Laren, Noordwijkerhout en het Noord-Hollandse Bergen is dat 13 procent. Het laagste aandeel zuipschuiten is te vinden in gemeenten als Aalburg, Kapelle en Leerdam (3%). Van de grotere steden wordt in Arnhem het minst excessief gedronken.

Alcohol drinken is oké, als je maar niet te veel drinkt. Toch? Fout. Alcohol is ongezond. De gezondheidsrisico's zijn zelfs vergelijkbaar met roken. Dat is de conclusie van nieuw groot internationaal onderzoek. Voor het onderzoek vergeleken onderzoekers van meer dan honderd universiteiten de gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers in negentien landen. De megastudie verschijnt vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ook gematigde alcoholconsumptie is volgens de onderzoekers niet goed voor hart en vaten.

In Nederland geldt de richtlijn: drink geen alcohol of in elk geval niet meer dan een glas per dag. Maar zelfs dat is al te veel, blijkt uit het nieuwe onderzoek. De veilige ondergrens is 5 glazen per week. Elk glas meer verkort de levensverwachting van een 40-jarige met 30 minuten.

In het onderzoek is vooral gekeken naar hart- en vaatziekten. Tot nu toe was onduidelijk of een beetje drinken daar nou wel of niet goed voor was. Nu is dat duidelijk: het is niet goed. Door te drinken, verhoogt de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een scheur in de aorta. Dat kan allemaal dodelijk zijn.

De cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor 2016 van de afzonderlijke GGD-instanties en het CBS.

Bron RTL-Nieuws.