Datum: 30-05-2020 - 07:28
01
apr
'18
Hoe ist? Ja bèst! 'Het Middenveld'.
Geschreven door Ruud

Hoe ist? Ja bèst! 'Het Middenveld'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Het Middenveld'.

‘Weet jij wat er wordt bedoeld met een maatschappelijk middenveld?’ M’n vrouw trekt bedenkelijk haar wenkbrauw op, kijkt dan verbaasd, schudt van nee om vervolgens verder te gaan met haar werkzaamheden.

‘De Commissaris van de Koning schijnt er mee gesproken te hebben,’ probeer ik zonder succes haar aandacht te trekken. ‘Zou er dan ook een maatschappelijke voorhoede en verdediging bestaan? Zo ja, zou hij daar dan ook mee gesproken hebben?’

‘Vraag hem het eens,’ is haar droge antwoord.

Het antwoord van de gemeente was best aandoenlijk:

Beste Ruud,

Met deze term worden die non-profit organisaties bedoeld die tussen de overheid en inwoner in staan, zoals bijvoorbeeld zorginstanties, onderwijsorganisaties en culturele instellingen. Je hebt helemaal gelijk dat dit een ontzettend ambtelijk woord is, ik hoop dat deze uitleg wat helderheid biedt.


Vriendelijke groet, eenheid Communicatie

Ja, het antwoord bood wel wat duidelijkheid, maar waarom worden in eerste instantie “ontzettend ambtelijke woorden” gebruikt? Het bericht was toch bedoeld voor de inwoners? Voor de ambtenaren is het waarschijnlijk dagelijkse spreektaal, maar als inwoners het zonder woordenboek niet meer kunnen begrijpen is een herziening van het taalgebruik misschien te overwegen.

Ik zag op Facebook ook nog een filmpje van onze burgemeester waarin hij het bezoek van de Commissaris aankondigde en wat hij hem allemaal wilde vertellen over Noordwijkerhout. Mooie openheid, maar ik ben toch ook razend benieuwd naar wat die beste man er eigenlijk van vond.

Is hij in opperste verbazing weer vertrokken, was hij radeloos of juist ontzettend enthousiast? Zou hij de “eenheid Communicatie” hebben gevraagd om in begrijpbare taal verslag te doen van zijn bevindingen?

Het lijkt er op dat de overheid/gemeente zichzelf in de voorhoede heeft opgesteld en de inwoners in de verdediging heeft gezet: de maatschappelijke verdediging. En ik? Ik zie mezelf als de doelverdediger die alle onmogelijke en ambtelijke woorden tegenhoudt en zo het taalgebruik begrijpelijk houdt.

Hoe ist? Ja bèst, maar het kost soms moeite om m’n doel schoon te houden.

RUUD