Datum: 14-04-2021 - 16:53

14
mrt
'18
9 AED’s en 127 burgerhulpverleners in Noordwijkerhout en De Zilk staan STANdby.
Geschreven door 'Ik ben STANdby'

9 AED’s en 127 burgerhulpverleners in Noordwijkerhout en De Zilk staan STANdby.

In Noordwijkerhout en De Zilk staan momenteel 127 burgerhulpverleners en negen AED’s STANdby voor het geval er binnen onze gemeente iemand door een circulatiestilstand (hartaanval) getroffen wordt. In dat geval wordt een burgerhulpverlener (BHV) naar het slachtoffer gestuurd en...

een andere BHV’er haalt een dichtbij zijnde (geregistreerde) AED op. Samen starten zij de reanimatie en overbruggen hiermee de aanrijtijd van de ambulance. Acute hulpverlening in de eerste 6 minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven na een hartaanval te vergroten.

In juni 2017 is de gemeente gestart met het project HartVeiligWonen (HvW) met als doel de gemeente ‘hartveilig’ te maken. HvW gaat inmiddels verder onder de naam STAN Global, afgeleid van standby en een verwijzing naar de vrijwilligers die standby staan. Om het project te laten slagen zijn nog meer burgerhulpverleners en geregistreerde AED’s nodig. Iedereen die 18 jaar of ouder is en een reanimatietraining heeft gevolgd kan BHV’er worden.

Een reanimatiecursus duurt gemiddeld vier uur. Cursussen worden aangeboden door lokale EHBO-verenigingen, particuliere instanties of kunnen op het werk gevolgd worden als onderdeel van een opleiding tot bedrijfshulpverlener. Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van een EHBO- en/of reanimatiecursus. Ook worden de verbruikskosten van een AED na inzet bij een reanimatie vergoed door de ambulancedienst. 

De komende tijd zullen verspreid over het dorp AED’s in buitenkasten opgehangen worden. De gemeente hecht groot belang aan de veiligheid van haar inwoners en heeft daarom hiervoor budget beschikbaar gesteld. Voor de wijken Sancta Maria, Ruigenhoek en Zeeburg (rond het park) worden nog locaties gezocht. Als de buitenkast bij u mag komen te hangen kunt u contact opnemen met de coördinator van de werkgroep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden als BHV’er kan via de website van STAN Global. Hier kunnen ook AED’s aangemeld worden. Meld u aan als BHV’er of registreer uw AED, hiermee maken we Noordwijkerhout en De Zilk een veiligere plek om te wonen!

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Er is meer info te vinden op hartveiligwonen.nl, stanglobal.com/nl en bij de lokale EHBO-vereniging Noordwijkerhout.