10
mrt
'18
Weer vele klussen geklaard door vrijwilligers tijdens NLdoet. (foto's)
Geschreven door Redactie BON > Gidie Vogels

Weer vele klussen geklaard door vrijwilligers tijdens NLdoet. (foto's)

Het Oranje Fonds organiseerde op 9 en 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zette hiermee vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleerde iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken...

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Meer informatie vindt u op www.nldoet.nl.

In Noordwijkerhout hadden zich vijf maatschappelijke organisaties en verenigingen bij het Oranjefonds aangemeld, Stichting Philadelphia Zorg Mossenest, Scouting Sint Jozef Emerentiana, Zorg- en kinderboerderij De Dierenhoeve, Scouting Bosgeest en Waterspeeltuin de Speelakker.

Noordwijkerhout is een gemeente waarin veel vrijwilligers actief zijn, zowel binnen de maatschappelijke organisaties en verenigingen als daarbuiten. Door op deze dag zelf ook actief de handen uit de mouwen te steken, onderstreept het college van Burgemeester en wethouders het belang van vrijwilligerswerk en zijn betrokkenheid daarbij. Zo was wethouder Henri De Jong aan het klussen bij Scouting Bosgeest en wethouder Bert Gotink bij de Stichting Philadelphia Zorg Mossenest op de Campus. 

Op de Campus in de wijk Mossenest wonen, via Stichting Philadelphia, 12 mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De huiskamer met verschillende accessoires konden wel een likje verf gebruiken en werd één muur met een prachtig fotobehang beplakt.(zie foto) Ook de bewoners zelf hielpen met de klussen mee, maar ook wethouder Bert Gotink en wijkagent Marco van Maris. Zij hebben het dakterras schoongemaakt en de plantenbakken voorzien van nieuwe planten en bloemen. Alles is nu weer klaar voor het voorjaar.

Bij Scouting Bosgeest aan de Van der Weijdenlaan had wethouder Henri de Jong en andere vrijwilligers hun handen vol aan allerlei opknapklussen rondom het clubhuis. 

Bij Scouting Sint Jozef Emerentiana werd het clubhuis Hescohonk opgeruimd en kreeg een veel gebruikte aanhangwagen een grote opknapbeurt. 

Waterspeeltuin De Speelakker werd op deze zaterdag door vrijwilligers, waaronder gemeenteraadsleden van NZLokaal, klaargemaakt voor de opening op 24 maart voor een nieuw speelseizoen. De speeltuin incl. tuinhuis ziet er weer helemaal spic en span uit, er is schoongemaakt, aangeveegd, zand aangevuld etc. Kortom: De Speelakker is weer een veilige en schone plaats waar kinderen weer heerlijk kunnen spelen met water en zand.

Rotaryclub Noordwijk Duin- en Bollenstreek steekt (weer) de handen uit de mouwen bij Zorg- en kinderboerderij De Dierenhoeve. 
Traditiegetrouw werd een grote groep van de Rotary Duin- en Bollenstreek verwelkomd op de Dierenhoeve. Al diverse jaren achter elkaar komen zij naar de Dierenhoeve om allerlei voorhanden zijnde klussen op NL Doet te verrichten. Zo ook weer afgelopen zaterdag. Onder leiding van Erika (van het groen) ging de groep enthousiast aan de slag met de bordjes, die onlangs konden worden aangeschaft uit de opbrengst van de Jeugdgemeenteraad. 

Verwijzingsbordjes om bezoekers meer wegwijs te bieden op de zorg- en kinderboerderij. Er werd met vaart gewerkt, gezaagd en gemeten. De zelf meegebrachte decoupeerzagen kwamen dan ook goed van pas. Ook de binnenkant van het kippenhokje kreeg een opknapbeurt, terwijl de entree van de Dierenhoeve weer van een frisse nieuwe verflaag werd voorzien.

Het nieuwe milieuhok, geïntroduceerd door Joke, dat een vaste plek op de Dierenhoeve gaat krijgen (voor inzameling van elektrische apparaten, frituurvet etc.) bleek een dankbare klus. ‘Je hebt eer van je werk’. Er werd schoongemaakt en ook het nieuwe ‘insektenhotel’ werd onder handen genomen. Volop bedrijvigheid dus; niet alleen van de enthousiaste Rotary leden, maar ook van de bezoekers, die op deze lenteachtige zaterdagmorgen de Dierenhoeve wisten te vinden.

Beheerder Floortje en assistente Bianca waren druk met het ‘schattige kleine grut’, een lentebode ten top. Maar liefst 6 lammetjes en 8 geitjes zijn er geboren; dus alle reden om de Dierenhoeve een bezoek te brengen. Zie ook de facebookpagina en de website: www.dierenhoeve.nl. (Tekst Dierenhoeve - THV)

De vijf maatschappelijke organisaties en verenigingen bedanken iedereen, die hebben meegewerkt aan deze dag, heel hartelijk en hopen u volgend jaar weer te zien maar dat mag natuurlijk ook eerder want vrijwilligerswerk is hartstikke leuk en dankbaar werk. 

Foto's met logo BON. Laatste 2 foto's THV.