Datum: 21-09-2020 - 18:45
07
mrt
'18
Leerlingen Hirado Japan op bezoek in Noordwijkerhout. (Munnekeweij-Gemeentehuis > foto's+filmpje)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Leerlingen Hirado Japan op bezoek in Noordwijkerhout. (Munnekeweij-Gemeentehuis > foto's+filmpje)

Afgelopen zondag 4 maart landde er een vliegtuig vanuit Japan op Schiphol met daarin 12 leerlingen en begeleiding uit Hirado. Daarmee werd een nieuwe uitwisseling gestart tussen het Teylingen College Leeuwenhorst en verschillende highschools uit de stad Hirado in Japan. Deze uitwisseling...

gebeurd op basis van de stedenband Noordwijkerhout-Hirado. De Nederlandse en Japanse leerlingen voeren samen in 11 dagen projecten uit op het gebied van o.a. muziek, sport en cultuur. De 12 Japanse leerlingen verblijven bij Noordwijkerhoutse gastgezinnen.

Naast de gezamenlijke lesuren staat er ook culturele uitwisseling op het programma. De Nederlandse en Japanse leerlingen laten elkaar kennis maken met de verschillende culturen, zoals de verschillende feesten en gebruiken in beide landen.

Er is door de Stichting Stedenband Hirado met voorzitter Bart de Haas en het Teylingen College voor het zesde keer een uitdagend programma samengesteld. Het intensief samenwerken en samenleven van de leerlingen bij de diverse uitwisselingen in de afgelopen jaren, heeft een sterke onderlinge band gegeven, zowel in Hirado als in Noordwijkerhout.

Op woensdag 7 maart stonden de bezoeken aan Munnekeweij en het Gemeentehuis op het programma.

Bezoek Munnekeweij:
Op woensdagmorgen bracht het Japanse gezelschap een bezoek aan het Zorgcentrum Munnekeweij, in de Tuinkamer hielpen de leerlingen uit Hirado en van Leeuwenhorst mee met het inschenken van een kopje koffie en het uitdelen van een echte Hollandse stroopwafel.

Ze hadden een verrassing voor de bewoners en voerden speciaal voor hen een oude Japanse vissersdans op en daarna mochten bewoners zich omkleden in de Japanse kleding om ook de dans ten uitvoer proberen te brengen.

Na de Japanse uitvoering werd er oer-hollandse muziek opgezet en.... bekend in heel Noordwijkerhout en iets daarbuiten, namelijk die enige echte onvervalste 'Noordwijkerhoutse wals'. Het werd leuke ontmoeting tussen de ouderen van Noordwijkerhout en de jongeren van Japan en het Teylingen College Leeuwenhorst.

Bezoek Gemeentehuis:
Na het bezoek aan Munnekeweij vertrok men naar het Gemeentehuis, waar ze een ontmoeting hadden met burgemeester Goedhart en wethouder Bilars. In de ontvangst/trouwzaal hield burgemeester Goedhart een toespraak over de 400 jaar oude vriendschap- en stedenband tussen Hirado en Noordwijkerhout.

De burgemeester schonk aan zijn Japanse gasten een mooi fotoboek met dit keer foto's van de nieuwe Gemeente Noordwijk.....speciaal voor de Japanse gasten om alvast te wennen aan de aanstaande fusie. De burgemeester mocht van zijn gasten een mooie Japanse pop in ontvangst nemen voor de stedenband Hirado-Noordwijkerhout.

De Japanse delegatie van de gemeente Hirado was lovend over de ontvangst door het Teylingen College en de Stichting Hirado in Noordwijkerhout en hopen van harte dat de stedenband en uitwisseling ook in de nieuwe gemeente Noordwijk nog in lengte van jaren zich zal voortzetten.

Twee leerlingen van de scholen in Hirado en een leerling van het Teylingen College spraken in hun toespraak hun waardering uit voor de organisatie van de uitwisseling en bedankten iedereen voor de leuke en interessante tijd hier in Nederland.

De communicatie tussen de Japanse gasten en de Noordwijkerhouters gaat veelal in het Engels of met handen en voeten. Als het heel moeilijk wordt is gelukkig altijd nog de tolk in de buurt om het een en ander te vertalen.

Na een korte pauze werd het gezelschap rondgeleid in de oude raadszaal van het Gemeentehuis en werd door de burgemeester uitgelegd hoe de hedendaagse gemeentelijke politiek in zijn werk gaat. Het bezoek aan het gemeentehuis werd beëindigd met de traditionele fotosessie op de trap en bordes van het Gemeentehuis.

Woensdag 14 maart vliegt het gezelschap weer terug naar Japan, maar er volgen in de resterende dagen nog verschillende activiteiten in Noordwijkerhout en daarbuiten.

Klik hier voor het filmpje in het gemeentehuis.

Foto's logo BON en foto's zonder logo PR.