20
feb
'18
Kunstbiografie over kunstenaar Sjeng van Dalsum uit Noordwijkerhout. (expositie kunstwerken)
Geschreven door NancyW promotie

Kunstbiografie over kunstenaar Sjeng van Dalsum uit Noordwijkerhout. (expositie kunstwerken)

Veel Noordwijkerhouters kenden Sjeng van Dalsum wel: van de tennis- of de beleggingsclub, als rijder voor de voedselbank, of al was het maar van zijn aparte manier van sigaren roken; staand uit het raam van zijn huis aan de Victoriberg nummer 25, waar hij aan de buitenkant van het hekwerk...

een kistje had opgehangen voor zijn asbak. Wat de meeste mensen niet weten is dat Sjeng – zoon van de beroemde kunstenaar en acteur Albert van Dalsum en neef van Ro Mogendorff - in zijn jonge jaren zelf ook een verdienstelijk kunstschilder was.

Jean Paul Louis Emanuel (Sjeng) van Dalsum werd geboren in Amsterdam op 6 maart 1943 en vertrok al snel daarna met zijn ouders naar Limburg, waar ze ondergedoken zaten. Sjeng kreeg zijn opleiding o.a. aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Hij was een bevlogen kunstenaar en vond zijn onderwerpen overal; hij tekende en schilderde landschappen, stadsgezichten, portretten, naakten en stillevens. Toen hij (min of meer noodgedwongen) stopte als kunstschilder en ging studeren, was hij pas vijfendertig en nog volop bezig een eigen stijl te ontwikkelen.

Maar uit zijn nagelaten werk spreekt grote begaafdheid. Hij was in staat om zijn onderwerpen, soms in enkele streken en wat kleur, treffend neer te zetten. Joke Pallada, beheerder van de nalatenschap van deze bijzondere kunstenaarsfamilie, schreef na zijn dood in 2015 een kunstbiografie over hem om het prachtige werk dat hij maakte aan de vergetelheid te onttrekken.

Van 2 maart tot en met 28 april is er in de vitrines van het Gemeentehuis en de bibliotheek van Noordwijkerhout een selectie te zien uit de nagelaten kunstwerken van Sjeng van Dalsum (1943-2015). De presentatie van dit boek vindt plaats op zaterdag 10 maart 2018 van 16.00 tot 18.00 uur in de Bibliotheek van Noordwijkerhout, Herenweg 2, 2211 CC Noordwijkerhout.

Foto PR. (Sjeng van Dalsum en Joke Pallada)