Datum: 02-10-2023 - 00:23
27
feb
'18

Plaatsing van 13 Krimlindes rondom de Witte Kerk. (update foto's: 1e Krimlinde geplant door wethouders)

Woensdag 24 januari zijn, na een jarenlange discussie over een nieuwe invulling van het gebied rond de Witte Kerk, alle 21 bomen gekapt rondom de kerk (foto's). Zoals al eerder bekend werd worden ze vervangen door 13 Krimlindes. Deze 35 jaar oude Krimlindes zijn forse bomen en in de loop der jaren...

op de kwekerij negen keer verplant. Om te zorgen dat de wortels van de bomen grondwater kunnen gaan opnemen is er een speciale constructie van de plantplaats ontwikkeld. Deze constructie is noodzakelijk doordat de Witte Kerk op een strandwal ligt waardoor de afstand tot het grondwater groter is dan normaal. 

De Krimlindes (Tilia x euchlora) worden 15-20 meter hoog en hebben een brede, ovale kroon die 10 tot 20 meter breed is. De boom heeft hartvormige, glanzende groene bladeren en bloeit in juni en juli met opvallende lichtgele tuilen die geuren.

In de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 februari zijn de 13 nieuwe bomen, wegens ruimtegebruik bij de leverancier, al geleverd en hebben ze sindsdien een tijdelijke plek gekregen binnen in de tuin van de Witte Kerk. (foto's + filmpje) 

Maandagmorgen 19 februari: is men begonnen worden met het graven van de definitieve plantgaten voor de bomen en geschiedt onder toeziend oog van een archeoloog. Dit zal zeker wel een tijdje in beslag gaan nemen want men verwacht maar twee gaten per dag te kunnen doen. Het zoeken en verzamelen van oude overblijfselen van graven door de archeologen neemt aardig wat tijd in beslag. 

Bovendien kwam men bij het graven kabels van de 'PTT' tegen die volgens de kaarten er niet horen te liggen en dus verplaatst zullen moeten worden. Verder worden eerst alle gaten gegraven en vervolgens zullen, na het aanbrengen van speciale constructie voor het opnemen van grondwater, de bomen gelijktijdig geplant gaan worden. 

Woensdagmorgen 21 februari: een archeologe van Archon die onderzoek doet naar de gevonden skeletten laat weten dat de conservering van de botten goed is. Het lage grondwaterpeil, de zuurgraad en de zandgrond bepalen de mate van de conservering van een lichaam, er zijn zelfs contouren van kisten te zien.

De overblijfselen in de gaten, waar de bomen moeten gaan komen, worden uitgegraven en schoongemaakt. Er wordt later onderzoek gedaan naar de skeletten om zo te achterhalen of het een man of vrouw was. Ook wordt er gekeken naar de lengte van de persoon en of het eventuele ziektes had, zo kan men achterhalen hoe vroegere Noordwijkerhouters eruit zagen en wat hun leefpatroon was.

Het vervangen van de muur, inclusief fundering, rond de Witte Kerk maakt geen onderdeel uit van de werkzaamheden. Dit gebeurt volgens de Gemeente Noordwijkerhout later in het voorjaar.

Dinsdagmiddag 27 februari: is onder het genot van een lekker winter/voorjaars zonnetje maar ook met een guur noord-oosten windje, de eerste Krimlinde door wethouder Martijn Bilars en wethouder Henri De Jong geplant. In het bijzijn van de plaatselijke pers en voorbijgangers werd de eerste boom van de in totaal dertien stuks geplant voor de Witte Kerk op De Steeg.

Het bedrijf wat de bomen plaatst gaf aan dat men nog twee dagen nodig heeft om alle 13 bomen op hun definitieve plek te krijgen. De verwachting van deze aannemer is ook dat de bomen, als de temperaturen gaan oplopen in het voorjaar, gelijk in het blad komen.

Foto's (logo) BON. Drie foto's (tekst) Peet Warmerdam.