Datum: 13-08-2022 - 02:00
Nieuwe aanbiedingen met (weekend)voordeel op actiepagina, klik hier.
15
feb
'18
80 jaar EHBO Noordwijkerhout bij NoVaTo.
Geschreven door NoVaTo

80 jaar EHBO Noordwijkerhout bij NoVaTo.

Dit jaar bestaat de Noordwijkerhoutse EHBO-vereniging 80 jaar. Reden voor de stichting Noordwijkerhout Van Toen (NoVaTo) om hier aandacht aan te besteden. Op 19 januari 1938 werd de oprichtingsvergadering van de EHBO-vereniging gehouden in de bovenzaal van Hotel Couwenberg, nu Café van der Geest....

Later dat jaar, op 13 oktober 1938, werd de Rooms Katholieke EHBO-Vereniging St. Rafaël opgericht door pastoor Maas van de St. Jozefparochie. Een maand later, op donderdag 3 november 1938, begon de eerste EHBO-cursus met 34 cursisten. De theorielessen werden gegeven door Noordwijkerhoutse huisartsen, de praktijklessen door bestuursleden, waarvan er enkele als verplegers op St. Bavo werkten.

De Rooms Katholieke EHBO-vereniging St. Rafaël verdween in 1951 van het toneel. Helaas is door een brand in 2010 het grootste gedeelte van het archief van de vereniging verloren gegaan. Gelukkig is het oud-voorzitter en instructeur Piet Noordhuizen gelukt om de geschiedenis opnieuw te beschrijven.

Dit heeft geresulteerd in een mooi boekwerk wat ten grondslag ligt aan de tentoonstelling. Deze is tot en met 11 april is bij NoVaTo aan de Zeestraat 3A te bekijken. Diezelfde avond zal de heer Noordhuizen een lezing verzorgen over de jubilerende vereniging.

U bent welkom bij NoVaTo op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur. De entree voor niet-sympathisanten boven de 12 jaar bedraagt € 2,- per persoon. Voor de lezing zijn vanaf 15 maart toegangskaarten verkrijgbaar bij NoVaTo. Informatie over NoVaTo vindt u op de website www.noordwijkerhoutvantoen.nl.

Foto 1: Eerste opleidingsgroep geslaagde EHBO’ers in de nieuwe brandweerkazerne, 1989/1999.

Foto 2:
 Kinderen van groep 8 van de Prinsenhof krijgen jeugd-EHBO-lessen.

Foto's NoVaTo.