07
feb
'18
'Vriendendienst' legt al 20 jaar contact tussen mensen.
Geschreven door Vriendendienst Zuid-Holland Noord

'Vriendendienst' legt al 20 jaar contact tussen mensen.

De Vriendendienst Leiden en Duin- en Bollenstreek bestond in november 2017 alweer 20 jaar en heeft ter gelegenheid daarvan een boekje gemaakt met allerlei ervaringen van vrijwilligers en deelnemers. Arie van den Burg is één van de vrijwilligers uit Noordwijkerhout, u kunt hier op BON zijn ervaringen lezen...

Arie is al ruim 12 jaar vrijwilliger voor de Vriendendienst en heeft in die periode al een aantal maatjes gehad.

Mevrouw Menke is zo’n zes jaar geleden aangemeld, omdat ze eenzaam was en moeite had met de rouwverwerking van haar echtgenoot en een goede vriendin. Arie is haar eerste en enige maatje. Arie en mevrouw Menke zien elkaar niet op een vast tijdstip maar wel om de week. Tussendoor houden ze via de telefoon contact.

Mevrouw Menke loopt niet meer zo goed (ze is nu 92 jaar) en Arie helpt haar met boodschappen en kleine klusjes en laatst heeft hij op het balkon een hellinkje gemaakt zodat ze met haar rollator makkelijker op het balkon kan. Ook gaan ze samen naar het strand om koffie te drinken en is er nog steeds een plan om samen mosselen te gaan eten.

Mevrouw Menke is tot haar 70e actief geweest als vrijwilliger/gastvrouw en heeft erg veel uiteenlopende interesses. Arie heeft daarnaast nog zijn vis- en biljartclub en is voorzitter bij het bejaardenhuis in zijn woonplaats. Dit geeft ze ook voldoende gespreksstof omdat ze ook altijd in elkaar geïnteresseerd zijn. Vanaf het eerste begin is hun contact heel goed geweest en lachen ze ook heel wat af.

Arie geeft aan dat zijn inzet voor de Vriendendienst een grote bevrediging heeft omdat hij weet dat als hij weer naar huis gaat, mevrouw Menke het heel leuk heeft gehad. Ook vind hij het belangrijk dat ze kan zeggen wat ze wil. Ze is veel alleen en dan is het fijn dat ze haar hart kan luchten en dat alles besproken kan worden, maar ook de gewone dingen bijvoorbeeld uit het nieuws.

Mevrouw Menke vult dit aan door te zeggen dat het ook belangrijk is om jezelf te geven. Dat je allebei open bent en luistert van de ander; dat komt het vertrouwen alleen maar ten goede. Wilt u meer lezen? Dan kunt u het hele jubileumboekje lezen op; www.vriendendienst.info

Wilt u ook iets betekenen voor een ander? Wordt dan vrijwilliger! Adressen en aanvullende informatie kunt u vinden op www.vriendendienst.info of opvragen bij:

Ine van der lans op
Regio Duin- en Bollenstreek
Schimmelpenninckstraat 10
2221 EP Katwijk
06 510 12 854
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.