Datum: 11-08-2020 - 20:46
07
feb
'18
Palliam organiseert filmavond met 'Publieke Werken' in het Victorhuis.
Geschreven door Pallium

Palliam organiseert filmavond met 'Publieke Werken' in het Victorhuis.

Op vrijdag 16 februari organiseert Palliam een filmavond met de film 'Publieke Werken' in het Victorhuis. Fraai historisch drama waarvan het decor nog meer imponeert dan de acteurs. In 1999 verscheen Publieke Werken, een lijvige historische roman van Thomas Rosenboom, over onder meer de bouw...

van het Victoria Hotel in Amsterdam, tegenover het Centraal Station.

Publieke werken laat zien hoe de nieuwe tijd eind jaren 1880 op de deur bonkte. In Amsterdam verrijst het ene na het andere architectonische wonder (Concertgebouw, Rijksmuseum, Centraal Station). Vioolbouwer Vedder denkt dat het geluk hem toelacht als de bouwer van het Victoria Hotel zijn woning wil kopen en slopen. Maar daar is zijn neef Anijs, een sociaal bewogen én gefrustreerde ongediplomeerde apotheker uit het Drentse Hoogeveen.

Hij wil bij de elite horen en brengt Vedder op het idee om zijn toekomstige fortuin te gebruiken voor leningen aan arme veenarbeiders die naar Amerika willen emigreren. Twee vliegen in één klap: de heren doen goed werk en het geld zal met rente worden terugbetaald. Iedereen blij en tevreden.

Klein probleem: Vedder heeft helemaal nog geen geld, en zal dat ook nooit krijgen. De halsstarrige man vraagt te veel voor zijn woning, zodat de hotelbouwer afhaakt en het Victoria Hotel om zijn huis heen bouwt – en dat is echt gebeurd, ziet iedereen die uitstapt op Amsterdam Centraal.

Waar: Victorhuis, Sporkenhout 12 2211 PL Noordwijkerhout
Wanneer: Vrijdag 16 februari 2018
Start film: Uiterlijk 20.00 uur / inloop vanaf 19.30 uur
Duurfilm: 115 minuten
Bijdrage film: vrijwillig

Informatie bij Trees Hogervorst 06-14728271