Datum: 02-06-2020 - 23:48
02
feb
'18
Bijzonder ouderenvervoer met tuktuks in gebruik genomen door Munnekeweij.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Bijzonder ouderenvervoer met tuktuks in gebruik genomen door Munnekeweij.

Vrijdagmorgen 2 februari zijn, in een volle Tuinkamer van woonzorgcentrum Topaz Munnekeweij, twee tuktuks officieel in gebruik genomen om haar cliënten mee te vervoeren. Teammanager Daniëlle Loos, twee cliënten van Munnekeweij en twee tuctuc vrijwilligers hadden de eer om de...

feestelijke strik te verwijderen van één van de twee beschikbare tuctucs.

Vrijwilligers en Topaz medewerkers gaan de twee tuktuks besturen. Zij vervoeren ’s ochtends en ‘s middags thuiswonende cliënten van en naar het Ontmoetingscentrum Dementie (OCD). De rest van de dag zijn de tuktuks beschikbaar voor bewoners van het woonzorgcentrum voor leuke uitjes naar het dorp. Bijvoorbeeld om gezellig boodschappen te doen, even koffie te drinken bij familie of voor een ritje naar het strand.

Eigenlijk gaat het om moderne tuktuks met het uiterlijk van een golfkarretje, want het enige dat overeenkomt met het oorspronkelijke vervoermiddel uit Thailand is de grootte. De tuktuks van Munnekeweij zijn namelijk elektrisch en maken nauwelijks geluid.

De tuktuks zijn een idee van teammanager Daniëlle Loos. Zij deed onderzoek naar het gebruik van tuktuks voor haar opleiding Management in de zorg. Inspiratie kreeg ze bij zorggroep Argos in Vlaardingen en Schiedam. Daar rijden inmiddels met succes al 12 tuktuks rond.

Eigen regie
Daniëlle Loos: “Door onze eigen tuktuks hebben we nu de beschikking over flexibel en passend vervoer. De huidige vervoersregeling voldeed niet aan onze behoeften. We vinden het heel belangrijk dat onze cliënten zoveel mogelijk zelf de regie over hun eigen leven behouden. Met de tuktuk krijgen zij weer een beetje bewegingsvrijheid terug.

Even naar de markt voor een gebakken vis, gewoon lekker een rondje rijden of gezellig op familiebezoek. Dat is nu heel eenvoudig te realiseren. Ook hoeven onze thuiswonende cliënten van het Ontmoetingscentrum Dementie nu niet meer zo lang te wachten tot ze gehaald en gebracht worden.”

De aanwezige wethouder Bert Gotink gaf aan dat het gebruik van de tuctuc door Munnekeweij een proef is voor Noordwijkerhout en mochten de ervaringen positief en succesvol zijn, dan is het de bedoeling dat in de nabije toekomst ook inwoners van Noordwijkerhout gebruik kunnen gaan maken van de tuctuc. Dit zou dan een aanvulling/vervanger kunnen gaan worden van de regiotaxi.

Oproep voor meer vrijwilligers
Munnekeweij heeft inmiddels 10 vrijwilligers die op de tuktuks rijden. Sommige waren al actief als vrijwilliger bij het woonzorgcentrum, andere hebben speciaal op deze functie gesolliciteerd. Extra vrijwilligers zijn van harte welkom. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..