Datum: 26-10-2021 - 11:28
26
jan
'18
Delen van dek parkeergarage Coremolen met 'foute' Bubble Deck-vloer.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Delen van dek parkeergarage Coremolen met 'foute' Bubble Deck-vloer.

Op zaterdag 27 mei van afgelopen jaar ging een deel van de nagelnieuwe parkeergarage P1 op Eindhoven Airport tegen de vlakte. De bovenste verdieping bezweek op die dag en door het gewicht daarvan nam deze vervolgens de eronder liggende verdiepingen met zich mee. Door meer geluk dan wijsheid deden...

zich toen geen persoonlijke ongelukken voor. Na onderzoek bleek dat in het gebouw zogeheten breedplaatconstructie is gebruikt waarbij relatief dunne betonplaten (Bubble Deck-vloeren) zijn verwerkt. De in de fabriek gemaakte platen moeten een ruwe bovenkant hebben, omdat er ter plekke nog een dikke laag beton op wordt gestort moet die zich aan de ruwe bovenkant hechten. Maar in Eindhoven waren gladde breedplaten gebruikt. Omdat het gestorte beton zich niet goed aan die laag hechtte, stortte de parkeergarage in. (bron RTL4)

Na de uitkomsten van dit onderzoek kregen alle gemeenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken de opdracht om te bekijken hoeveel gebouwen binnen hun grenzen met dezelfde constructiefout getroffen zouden kunnen zijn.

Ook binnen Noordwijkerhout is er onderzoek gedaan en daar kwam uit naar voren dat als enige gebouw in ons dorp, delen van het dek van de parkeergarage van de Coremolen voorzien is van deze betonconstructie. Het onderzoeksbureau kwam uiteindelijk tot de conclusie dat delen van dit dek eigenlijk niet de last kunnen dragen gelijk aan die van een vrachtwagen.

Wethouder De Jong deed deze mededeling in de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond, hij gaf aan dat er gelijk maatregelen worden genomen waarbij de bewuste delen van het dek worden afgezet met bloembakken zodat daar de vrachtwagens niet meer kunnen rijden. Het betreffen gelukkig niet de delen van het dek waar mogelijk de brandweer en de vuilniswagens gebruik van maken om ter plaatse hun werk te kunnen doen.

Auto's zouden nog wel gebruik kunnen maken van die delen van het dek waarin de bewuste dubbeldekvloeren zijn gebruikt, maar men wil geen enkel risico lopen en hebben ze daarom voorlopig bloembakken als afscheiding geplaatst. 

Foto BON.