Datum: 04-02-2023 - 16:25
Aanbiedingen met (weekend)voordeel op de
BON-actiepagina, klik hier. (nieuw Slagerij Klein)

 

05
feb
'18

Bomenkap rondom de Witte Kerk. (update foto's 5-2)

Woensdag 24 januari zijn, na een jarenlange discussie over een nieuwe invulling van het gebied rond de Witte Kerk, alle 21 bomen gekapt rondom de kerk. Hiervoor in de plaats zullen er 13 krimlindes worden geplant. Deze 35 jaar oude Krimlindes zijn forse bomen en in de loop der jaren op de kwekerij...

negen keer verplant. Om te zorgen dat de wortels van de bomen grondwater kunnen gaan opnemen is er een speciale constructie van de plantplaats ontwikkeld. Deze constructie is noodzakelijk doordat de Witte Kerk op een strandwal ligt waardoor de afstand tot het grondwater groter is dan normaal. 

De Krimlindes (Tilia x euchlora) worden 15-20 meter hoog en hebben een brede, ovale kroon die 10 tot 20 meter breed is. De boom heeft hartvormige, glanzende groene bladeren en bloeit in juni en juli met opvallende lichtgele tuilen die geuren.

Update 5-2-2018:
Vandaag is het bedrijf, die ook de bomen heeft omgezaagd, gestart met het weg-frezen van de boomstronken. Deze week worden de 13 nieuwe bomen, wegens ruimtegebruik bij de leverancier, al geleverd en krijgen ze een tijdelijke plek binnen in de tuin van de Witte Kerk. In de week na het carnaval is het de bedoeling dat de bomen ingegraven gaan worden op hun definitieve plaats. 

Hierbij is er, ondanks eerdere toezeggingen van het college, ook geen plaats meer voor het huidige muurtje. Na een onderzoek blijkt dat de fundering toch niet goed te zijn en het zou teveel geld gaan kosten om het op te knappen; aldus het college. Later komt er een nieuw gemetseld muurtje met nieuwe fundering en stenen er voor terug.

Foto's BON en laatste PR. (update 5-2-2018)